Köy halkına, çalışıp çalışmadığına bakılmaksızın her ay 2,500 İsviçre Frangı (CHF/EUR 0.89 'dir yani 2215 euro) verilecek. Fazladan geliri olanlarsa temel gelirden arta kalan miktarı geri ödeyecek.

Maaşlar, vergiler yerine bağış yoluyla finanse edilecek.
Uygulama kalıcı değil, aslında bir deney. Sadece bir yıl sürecek olan deney bir belgesel için yapılıyor. Belgeselin yapımcısı ve bu fikrin de mimarı olan Rebecca Panian amaçlarının, halkın iki yıl önce geri çevirdiği 'temel gelir' uygulamasının ne kadar etkili olabileceğini görmek olduğunu söylüyor.

Bin 300 nüfuslü köyde şu ana kadar 700'den fazla kişi 'kobaylığa' gönüllü oldu. Deneye katılmak için son başvuru günü 15 Eylül. Temel gelirin cazibesine kapılanların köye akın etmesini önlemek amacıyla deneye yalnızca Rheinau'ya 5 Haziran'dan önce yerleşmiş olanlar katılabilecek.

Halkın reddettiği 'temel gelir' ne içeriyordu?

Temel yurttaşlık geliri önerisi, çalışan ya da işsiz tüm İsviçre yurttaşları ile bu ülkede son 5 yıldır yasal çalışma izniyle bulunan tüm yabancılara bu gelirin bağlanmasını öngörüyordu.

Öneride 18 yaşın altındakiler için de 625 İsviçre Frangı ödenmesi maddesi de yer alıyordu.
Önerinin arkasında, işletmelerin her geçen gün teknolojiye bağımlı hale geldiği ve dijital dünyanın işçiler için artık daha az pozisyon bıraktığı görüşü yatıyordu.

İsviçre hükümetinin de aralarında olduğu önerinin karşısında yer alanlar ise uygulamanın maliyetinin büyüklüğüne ve ekonomiye ağır bir yük getireceğine vurgu yapıp, vergilerin yükselmesine yol açabileceğini savunmuştu.