Haber: Atalay kızılay / Amsterdam

Bu jenerasyonun aktif yılları boyunca dünyada her 10 yılda ortalama insan ömrü 2-3 yıl uzadı. Bugün itibarıyla OECD ülkelerinde 65 yaşındaki kişilerin ortalama ömür beklentisi 20 yıla ulaştı.

Bugün 65 yaş üzerindekiler, Türkiye’nin de aralarında bulunduğu OECD üyesi 34 devletin toplam nüfusunun yüzde 16’sını oluşturuyor. Fakat dünya henüz meseleyi kavrayabilmiş gibi görünmüyor: Mesela ABD’de 50 yaş üzerindekilerin 3’te 1’inin yaşa bağlı ayrımcılığa uğradığı söyleniyor.

2050 itibarıyla her 4 insandan birinin 65 yaş üzerinde olacağı OECD ülkelerinde bir şeyler yapılmalı.

2019’de iş dünyası yaşa bağlı ayrımcılıkla mücadeleyi ajandanın üst sıralarına çekmeli. Zira “yaşlılar” iş piyasasından uzak tutuldukları takdirde sosyal devletin ayakta kalması mümkün olmayacak.

Organisation for Economic Co-operation and Development (OECD) Türkçe'de "Ekonomik Kalkınma ve İşbirliği Örgütü" veya "İktisadi İşbirliği ve Gelişme Teşkilatı" olarak bilinen uluslararası bir ekonomi örgütüdür.

OECD, 14 Aralık 1960 tarihinde imzalanan Paris Sözleşmesi'ne dayanılarak, 1961'de kurulmuştur ve savaş yıkıntıları içindeki Avrupa'nın Marshall Planı çerçevesinde yeniden yapılandırılması amacıyla 1948 yılında kurulan Avrupa Ekonomik İşbirliği Örgütü'nün (OEEC) doğrudan mirasçısıdır.

OECD, üyelerinin büyük bir bölümü AB ve İUT üyeleridir, çoğunluğu da gözlemci üyelerdir. OECD ülkeleri sanayileşip zengin olmuş ülkelerdir.

© SONHABER.EU