ÜSKÜP (AA) - CİHAD ALİU - Makedonya'nın ilk ve tek Arnavut kökenli olimpiyat şampiyonu eski güreşçisi Shaban Terstena, Galatasaray'ın Kosova asıllı olimpiyat şampiyonu judocusu Majlinda Kelmendi'nin gerçek bir sporcu olduğunu söyledi.

Terstena, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Kelmendi'nin tarihi başarısını değerlendirip olimpiyat anılarını anlattı.

Kosova'nın ilk kez katıldığı olimpiyat oyunlarında Rio 2016'da judocu Kelmendi'nin altın madalyaya ulaştığını ifade eden 51 yaşındaki Terstena, kendisinin de bir zamanlar milletine bu gururu yaşattığını belirtti.

Terstena, olimpiyatlarda altın madalya kazanan ilk Arnavut olduğunun altını çizerek, "Ancak bu hep böyle devam edemezdi. Sürekli 'Shaban'ın başarılarını geçebilecek biri doğmayacak.' deniyordu." şeklinde konuştu.

Kosova'nın bağımsızlığından kısa bir süre sonra Kelmendi'nin ülkesine ilk olimpiyat madalyasını kazandırdığını vurgulayan Terstena, "Majlinda Kelmendi, Arnavut milletinin ve ülkesi Kosova'nın gururu oldu." ifadesini kullandı.

Terstena, Kelmendi'nin tüm dünyaya Arnavut kadınlarının da olimpiyat şampiyonu olabileceğini gösterdiğini ifade ederek, önümüzdeki dönemde erkek Arnavut sporcuların da aynı başarıyı elde etmesi temennisinde bulundu.

Kelmendi'yi sürekli izlediğini aktaran Terstena, "Kelmendi, reklamını yapan sözde bir sporcu değil. O, gerçek bir sporcu. Bunu da en iyi şekilde gösterdi." diye konuştu.


- "1984'teki başarım, şans eseri değildi"


Kendisinin de yoğun çalışarak ve özveri ile büyük başarılar elde ettiğini anlatan Terstena, imkanları olmadan olimpiyatlarda, dünya ve Avrupa şampiyonalarında madalya kazandığını aktardı.

İlk olimpiyat deneyimini yaşadığı 1984 yılında, Los Angeles'ta düzenlenen oyunlara katılmak için 12 kilo zayıfladığını ve bu nedenle çok yoğun çalıştığını ifade eden Terstena, aralarında Amerikalıların, Japonların ve Türklerin de bulunduğu yedi rakibi geçerek, 19 yaşında genç bir sporcu olarak altın madalyaya ulaştığını anlattı.

Terstena, 1984 yılındaki başarısının şans eseri olduğu iddialarına da değinerek, şunları söyledi:

"1980 yılında Rusya'da düzenlenen olimpiyatları ABD ve bazı ülkeler boykot etmişti. 1984 yılında da Sovyetler Birliği, Los Angeles'taki oyunları boykot etti. Başarımın, 1984 yılında Rusların oyunlarda yer almamasından dolayı olduğu söylendi ancak bu doğru değildi. Başarılı olduğumu 1988 yılındaki oyunlarda da gümüş madalya alarak gösterdim."


- "Beni karşılayan 20 kişi bile yoktu"


Sporculara saygının önemine işaret ederek, olimpiyat şampiyonluğunun birçok kişi tarafından görmezden gelindiğini anlatan Terstena, "ABD'den döndüğümde beni karşılayan 20 kişi bile yoktu. Çoğu zaten ailem ve akrabalarımdı. Dört yıl sonra Seul'den döndüğümde de aynısı oldu. O süre içinde bizlere karşı ayrımcılık yapıldı." değerlendirmesinde bulundu.

Başarı için genç sporculara yaptıkları işi yürekten sevme tavsiyesinde bulunan Terstena, "Eğer yürekten severseniz başarı gelir. Başarının bir gecede gelmesini beklemeyin. Olimpiyat şampiyonu ilan edilene kadar çalışmak gerekiyor." ifadelerini kullandı.


- Terstena'nın başarıları


Makedonya'nın başkenti Üsküp'te 1 Ocak 1965 yılında doğan Terstena, Yugoslavya adına yarıştığı 1984 Yaz Olimpiyatları'nda 52 kiloda altın madalya kazanırken, 1988 Yaz Olimpiyatları'nda da aynı kiloda gümüş madalyaya uzandı.

Terstena ayrıca, 1982 Dünya Şampiyonası'nda bronz, 1984 ve 1990 yıllarındaki Avrupa şampiyonalarında altın, 1983, 1987 ve 1991 Akdeniz Oyunları'nda da altın madalya kazandı.