RIO DE JANEIRO (AA) - Türk sporunun olimpiyatlardaki en başarılı branşı güreşte milli sporcular, 2016 Rio Olimpiyatları'nda ilk mücadelesine yarın çıkacak.

Brezilya'nın Rio de Janeiro kentinde devam eden 31. Yaz Olimpiyat Oyunları'nda güreş müsabakaları yarın grekoromen stille başlayacak.

Türkiye, güreşte grekoromen stilde 3, serbest stilde 6 ve kadınlarda 5 olmak üzere 14 sporcuyla madalya mücadelesi verecek. Daha önce 19 olimpiyatta Türkiye, 244 sporcuyla minderde mücadele etti. Bugüne kadar milliler, 28 altın, 16 gümüş ve 13 bronz madalya kazanma başarısı gösterdi.

Rio 2016'da milli takımda grekoromen stil 130 kiloda Rıza Kayaalp, 75 kiloda Selçuk Çebi, serbest stil 125 kiloda Taha Akgül, kadınlar 58 kiloda Elif Jale Yeşilırmak ve 75 kiloda Yasemin Adar madalya beklentisi yüksek sporcular arasında yer alıyor.

Rıza Kayaalp, milli takım formasıyla daha önce 2 dünya, 6 Avrupa şampiyonu olurken, 2012 Londra Olimpayatları'nda ise bronz madalya elde etti.

Grekoromen stildeki diğer sporcu Selçuk Çebi ise 3 kez adını dünya şampiyonluğuna yazdırdı.

Serbest stildeki Türkiye'nin altın madalya umudu Taha Akgül de kariyerine 2 dünya ve 4 Avrupa şampiyonluğu ekledi.

2012 Londra Olimpiyatları'nda mindere çıkarak, kadınlarda oyunlarda güreşen ilk Türk güreşçi olan Elif Jale Yeşilırmak, ikişer kez dünya ve Avrupa üçüncülüğü elde etti.

Kadınlar güreşinde bir diğer madalya umudu Yasemin Adar'ın kariyerinde ise bir Avrupa şampiyonluğu bulunuyor.


- "Hedefim tabii ki altın madalya''


Serbest stil 125 kiloda minderde mücadele edecek Taha Akgül, olimpiyat köyünde AA muhabirine yaptığı açıklamada güreş adına üzerlerine düşecek görevi yapacaklarını söyledi.

Güreşin Türk toplumunda ata sporu olarak görüldüğünü ve bu yüzden beklentinin daha çok olduğunu ifade eden Akgül, şunları kaydetti:

"Tarih boyunca olimpiyatlarda en çok madalyayı güreşte aldık. Diğer branşlarda toplumumuz yenilgiyi kabul edebilir ancak güreşte ikinciliği, üçüncülüğü kabul etmezler. Çünkü güreş bir ata sporu. Ülkemiz zor bir süreçten geçti. Vatandaşlarımızın morali oldukça bozuk. Gerçi bu süreci alnımızın akıyla atlattık ama bizimde burada sorumluluğumuz arttı. Şimdi bayrağımızı burada dalgalandırmamız gerekiyor. Türkiye'nin büyük bir ülke olduğunu, darbe girişiminde bulunanların bizim ülkemizi temsil edemeyeceğini göstermemiz lazım. Ben kendi sıkletimde favori girdiğim bu olimpiyatlarda inşallah altın madalyayı ülkemize kazandırmak istiyorum. Hedefim tabii ki altın madalya."

2012 Londra Olimpiatları'nda genç ve tecrübesiz olduğunu ancak şimdi Rio'da deneyimli bir güreşçi olarak mindere çıkacağının altını çizen Akgül, "Güreş, olimpiyatların son günlerine denk geliyor. Eğer diğer branşlarda madalya az çıkarsa üzerimizdeki sorumluluğu daha artıracak. Bu 2012 Londra Olimpiyatları'nda da yaşanmıştı. Orada başarısız oldum, çünkü stresi kaldıramadım. Şimdi ise olimpiyat tecrübesi yaşamış bir sporcuyum Üzerimizdeki sorumluluk artsa da bunun üstesinden geleceğiz.'' yorumunu yaptı.


- "Bayrağımızı Rio'da dalgalandırmak istiyorum"


Grekoromen stil 130 kiloda mindere çıkacak Rıza Kayaalp, AA muhabirine yaptığı açıklamada, iyi bir hazırlık döneminin ardından olimpiyatlara geldiklerini bildirdi.

Türkiye'de insanların madalya beklentisinin bulunduğunu ve bunun için mücadele edeceklerini dile getiren Kayaalp, "Güreş, Türk sporunun olimpiyatlardaki hep taşıyıcı branşı olmuştur. Bunun farkında olarak hazırlandık. Milletimizin kalbinin bizimle atacağını biliyorum. Bayrağımızı Rio'da dalgalandırmak istiyorum. Gücümüzü minderde rakiplerimize göstereceğiz. Türkiye'ye altın madalya yakışır. Rio'dan altın madalyayla dönerek kariyerime yeni başarılar eklemek istiyorum." diye konuştu.


- Millilerin maç programı


2016 Rio Olimpiyatları'nda mücadele edecek milli güreşçilerin maç programı şöyle:

Grekoromen stil:

14 Ağustos Pazar: 75 kilo Selçuk Çebi

15 Ağustos Pazartesi: 130 kilo Rıza Kayaalp

16 Ağustos Salı: 98 kilo Cenk İldem

Serbest stil kadınlar:

17 Ağustos Çarşamba: 58 kilo Elif Jale Yeşilırmak, 69 kilo Buse Tosun

18 Ağustos Perşembe: 53 kilo Bediha Gün, 63 kilo Hafize Şahin, 75 kilo Yasemin Adar

Serbest stil erkekler:

19 Ağustos Cuma: 57 kilo Süleyman Atlı, 74 kilo Soner Demirtaş

20 Ağustos Cumartesi: 86 kilo Selim Yaşar, 125 kilo Taha Akgül

21 Ağustos Pazar: 65 kilo Mustafa Kaya, 97 kilo İbrahim Bölükbaşı


- Altın madalyalar


Güreş, Türkiye'nin olimpiyatlardaki en başarılı branşı olarak dikkati çekiyor.

Daha önce 19 kez olimpiyatlara güreşçi gönderen Türkiye, 28 kez İstiklal Marşı'nı söyletme başarısı gösterdi.

Olimpiyatlarda altın madalya kazanan Türk güreşçiler şunlar:

1936 Berlin: Yaşar Erkan

1948 Londra: Yaşar Doğu, Nasuh Akar, Mersinli Ahmet Kireççi, Mehmet Oktay, Gazanfer Bilge, Celal Atik

1952 Helsinki: Hasan Gemici, Bayram Şit

1956 Melbourne: Mustafa Dağıstanlı, Mithat Bayrak, Hamit Kaplan

1960 Roma: Tevfik Kış, Müzahir Sille, Mustafa Dağıstanlı, Mithat Bayrak, İsmet Atlı, Hasan Güngör, Ahmet Bilek

1964 Tokyo: Kazım Ayvaz, İsmail Ogan

1968 Meksiko: Mahmut Atalay

1968 Tokyo: Ahmet Ayık

1992 Barcelona: Mehmet Akif Pirim

1996 Atlanta: Hamza Yerlikaya, Mahmut Demir

2000 Sidney: Hamza Yerlikaya

2008 Pekin: Ramazan Şahin