İSTANBUL (AA) - Geleneksel sporların yeniden canlandırılması amacıyla Dünya Etnospor Konfederasyonu tarafından organize edilen Etnospor Kültür Festivali'ne İstanbul ev sahipliği yapacak.

Küçükçemece'deki Bezirganbahçe Meydanı'nda 26-28 Ağustos tarihlerinde gerçekleştirilecek organizasyonun tanıtım toplantısı, Gençlik ve Spor Bakanı Akif Çağatay Kılıç, Dünya Etnospor Konfederasyonu Başkanı Bilal Erdoğan, Ak Parti İstanbul Milletvekili ve Okçular Vakfı Başkanı Haydar Ali Yıldız, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, Küçükçekmece Belediye Başkanı Temel Karadeniz, Başakşehir Belediye Başkanı Mevlüt Uysal ve çok sayıda yetkilinin katılımıyla etkinlik alanında düzenlendi.

Toplantının açılış konuşmasını yapan Bilal Erdoğan, Kırgızistan'dan bir heyetin yaklaşık 2 yıl önce İstanbul'u ziyaretinde gündeme gelen çalışmada, geleneksel sporların popüler hale getirilmesi ve yaygınlaştırılması amacıyla Dünya Etnospor Konfederasyonu'nu oluşturduklarını aktararak, "Bu görevi üstlenirken gerçekten önemli bir misyon olduğunu düşünmeme yol açan şey, Türkiye olarak bizim yitik birçok değerimizi geri kazanarak, geleceğe yürüme azminde olmamız gerektiğine olan inancımdı." dedi.

Türkiye'nin son 150-200 yılda maalesef bazı değerlerinden hem uzaklaştığını hem de uzaklaştırıldığını dile getiren Erdoğan, şunları söyledi:

"Türkiye daha güçlü bir konuma gelmiş durumda geleceğe yürüyecekse, yitirilmiş değerlerini tekrar kazanarak bunu yapabilir. Bizler, çok eski bir birikimin bugün mirasçılarıyız. Bu topraklarda 1000 yıllık geçmişimiz var. Ondan önce, binlerce yıllık Orta Asya geçmişimiz, geleneğimiz, inanç sistemimiz var. Bunlar, bizim DNA'mızda olan, bize ait değerler. Bu değerlerle gerçek anlamda buluşabildiğimiz zaman, daha mutlu geleceğimizi kurabileceğiz. Geçtiğimiz süreçte maalesef bize ait olmayan değerlerin dayatılmasıyla, bir nebze topal bırakıldık, öz güvenli hareket edemedik. Ne zaman öz güvenli bir duruş sergilemeye çalışsak, yeni baskılarla, vesayetlerle karşı karşıya bırakıldık. Geçtiğimiz 15 Temmuz tecrübesi göstermiştir ki milletimiz, kendi geleceğini kendi kurma azmindedir. Bu festivalde halkımızla buluşturmak istediğimiz spor dallarından kültürel aktivitelere kadar bütün unsurlar, gerçekten bize ait olan ancak ihmal ettiğimiz şeyler."

Gençleri bu spor branşlarıyla tanıştırmayı önemsediklerinin altını çizen Bilal Erdoğan, "Burada 850 dönümlük bir arazide 50'ye yakın kıl çadırdan oluşan bir oba kuruldu. Spor branşlarının yapılacağı alanlar, kültürel alanlar, konser, yeme-içme alanları mevcut. Üç gün boyunca vatandaşlarımızın aileleriyle birlikte güzel bir zaman geçirebileceği bir etkinlik hazırladık." diye konuştu.

Organizasyonun yapılacağı üç günde 110'un üzerinde atın, 500'e yakın sporcunun geleneksel spor dallarında görücüye çıkacağını aktaran Erdoğan, 20 takımın 11 ayrı branşta yarışacağını, tamamen ücretsiz olan etkinlikte konserlerin de verileceğini vurguladı.


- Kılıç: "Mirasımıza sahip çıkmalıyız"


Gençlik ve Spor Bakanı Akif Çağatay Kılıç konuşmasında, Etnospor Kültür Festivali'ne verdikleri önemi anlatarak, "Burada, Türkiye'deki birçok vatandaşımızla ilk kez buluşacak olan geleneksel ama unutulmaya yüz tutmuş spor dalları ön plana çıkarılacak. Bu açıdan çok önemli." şeklinde konuştu.

Etkinliği, başarılı şekilde geleceğe atılacak adımların ilki olarak gördüğünü aktaran Bakan Kılıç, "Organizasyon içinde yer alacak farklı spor dallarımız, kendini gösterme imkanı bulacak. Medeniyetimizden gelen mirasa sahip çıkmamız gerekiyor. En önemli yollarında biri de spor çalışmalarının gelenek, görenek ve medeniyetimizle içi içe olmasıdır." ifadelerini kullandı.

Amatör branşlarda başarı elde eden sporculara medyada fazla yer verilmemesine de değinen Kılıç, "Onların ortaya koyduğu başarının milletimizle paylaşılması gerekiyor. Henüz 17-18 yaşında olimpiyatlarda ülkemizi temsil eden sporcularımızın, oyunlar esnasında gündeme gelebilmeleri, zannediyorum ki doğru bir şey değil. Yakın zamanda içeriğini paylaşacağımız çalışmalar içinde, geleneksel sporlarımızın daha fazla ön plana çıkmasını sağlayacak altyapı adımları da olacak. Aynı mekanlar içinde hem geleneksel hem de modern branşların çalışması yapılabilecek." şeklinde görüş belirtti.

Öte yandan, Fetullahçı Terör Örgütü'nün (FETÖ) 15 Temmuz'daki darbe girişiminin püskürtülmesinde en büyük payın, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın çağrısıyla sokaklara çıkan insanların olduğunu belirten Kılıç, "O çağrı, milletimizin geleneğinden, tarihinden aldığı güce güvenilerek yapıldı. Milletimiz, kendisine ihanet eden, geleceğini karartmak amacıyla ortaya çıkan teröristlere en büyük cevabı verdi. Bizim yapmamız gereken, Cumhurbaşkanımız ve Başbakanımızın koyduğu hedefler doğrultusunda ülkemizi daha ileriye taşımaktır. İnşallah gelecekte çok daha fazla katılımın olacağı bu organizasyonun ilk adımı, başarıyı bir şekilde gerçekleştirilecek" değerlendirmesinde bulundu.

Katılımcılardan Ak Parti İstanbul Milletvekili ve Okçular Vakfı Başkanı Haydar Ali Yıldız, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, Küçükçekmece Belediye Başkanı Temel Karadeniz ve Başakşehir Belediye Başkanı Mevlüt Uysal da etkinliğin başarılı bir şekilde geçmesi temennisinde bulunup, emeği geçenlere teşekkür etti.


- Geleneksel yay ile ok attılar


Basın toplantısının ardından katılımcılar, 850 dönümlük etkinlik alanını gezerek, geleneksel yay ile ok attı.

Yapılan çalışmaları yerinde inceleyen yetkililer, han çadırı önünde geleneksel kıyafetler giymiş ve at üzerinde bulunan sporcularla fotoğraf çektirip, kısa bir süre yemek molası verdi.

Han çadırı içinde özel olarak hazırlanan geleneksel yemeklerden tadılırken, son olarak da ok atma denemeleri yapıldı.

Dünya Etnospor Konfederasyonu Başkanı Bilal Erdoğan, Gençlik ve Spor Bakanı Akif Çağatay Kılıç ve İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, geleneksel yay ile hedeflere atış yaptı. Özellikle Bilal Erdoğan'ın geleneksel yay kullanmada oldukça başarılı olması dikkati çekti.


- Organizasyon 3 gün sürecek


Küçükçekmece'deki Bezirganbahçe Meydanı'nda kurulan özel alanda gerçekleştirilecek Etnospor Kültür Festivali, 26 Ağustos Cuma günü başlayacak ve 3 gün sürecek.

Vatandaşların, spor yarışmalarını izleyip, kültürel faaliyetlere dahil olabilecekleri etkinlikte, Serkan Çağrı ve Uğur Işılak ile "Dombıra" şarkısının bestecisi Kırgız halk ozanı Arslanbek Sultanbekov'un konserlerini de takip edebilecek.

Organizasyonda, geleneksel Türk sporlarından; mangala, kökbörü, kuşak güreşi, aba güreşi, atlı cirit, atlı okçuluk, aşık oyunu, şalvar güreşi, mas güreşi, yaya okçuluğu ve yağlı güreş müsabakaları gerçekleştirilecek.