Özellikle ayak üstü hemen yenilebilmeleri ve büyük boyutları nedeniyle doymuş hissettirmeleri insanları fast food'a çeken sebepler arasında yer alıyor.

Herkes için zararlı olan bu yiyeceklerin çocuklara verdikleri zararlar ise zayıf bünyeleri ve gelişim sürecinde olmaları nedeniyle çok daha fazla. Küçük yaşlardan itibaren fast food besinler ile beslenen çocukların ilerleyen yıllarda obezite ve kilo sorunlarına, kalp ve damar hastalıklarına ve pek çok fiziksel rahatsızlığa sahip oldukları tüm sağlık uzmanları tarafından söyleniyor.

FAST FOOD'UN TEMEL ZARARLARINI SIRALAMAK GEREKİRSE;

– Hayvansal yağların çok olması nedeniyle kalp ve damar hastalıklarına davetiye çıkartır. Ayrıca kanser ve diğer kronik rahatsızlıkların oluşumunu kolaylaştırır.

– Vitaminler ve mineraller açısından besin değeri düşük olan fast food yiyecekler çocuğunuzun bağışıklık sisteminin zayıf düşmesine neden olur.

– Kızartmaların uzun süre bekleyen yağda hazırlanması nedeniyle kimyasal olarak bozulmaları gerçekleşir. Ayrıca yanan patates veya diğer benzeri malzemeler kanseri tetikleyici etkilerde bulunurlar.

– Fast food besinler ile birlikte tüketilen yoğun kafein içerikli içeceklerin vücudun kimyasal dengesini bozarak ruhsal durum üzerinde olumsuz etkiler oluşturduğu biliniyor.

– Yüksek miktarda sodyum ve tuz barındıran bu yiyeceklerin kan basıncını artırarak tansiyon problemlerini tetiklemeleri mümkün.

– Fast food'ların içerisindeki yoğun koruyucu maddeler, renklendiriciler ve diğer kimyasallar vücut gelişimini olumsuz yönde etkilediklerinden dolayı çocuklarda özellikle sakınılması gerekenler arasında yer alıyor.

Fast food besinlerin bu olumsuz özellikleri onları her ne kadar lezzetli olsalar da uzak durulması gereken yiyecekler kategorisine sokmaya yetiyor. Anne ve babaların çocuklarını bu zararlı yiyecekler konusunda doğru şekilde eğitmeleri yapılabilecekler arasında yer alıyor.

Özellikle aile düzeni içerisindeki yemek kültürünün ve sofra alışkanlıklarının var olması çocuğunuzun ev yemekleri ve sağlıklı besinler tüketmesine alışması açısından önemlidir.

Avrupa ve ABD'de yer alan obezite ve şişmanlık sorunlarının her yıl milyonlarca kişinin hayatını kaybetmesine neden olduğunu unutmamak ve fast food alışkanlığının çocuğunuza herhangi bir şey karşılığında ödül olarak bile verilmediğinden emin olmak her ebeveynin görevleri arasındadır.

Kaynak: Sabah