TBMM (AA) - HDP Eş Genel Başkanı Figen Yüksekdağ, "Meclis'in bütün bileşenleriyle ve bütün Türkiye halklarının tutumuyla beraber 15 Temmuz günü gerçekleştirilen darbe girişimi püskürtüldü. Ancak Türkiye'de demokrasinin geliştirilmesi ihtiyacı hala önemli bir ihtiyaç." dedi.

HDP Eş Genel Başkanı Figen Yüksekdağ, Avrupa Konseyi Genel Sekreteri Thorbjorn Jagland ile bir araya geldi.

Görüşme öncesi gazetecilere açıklamalarda bulunan Yüksekdağ, ziyaretten duydukları memnuniyeti ifade ederek, özellikle Avrupa toplumunun ve Avrupa Konseyi'nin darbe girişimine karşı dayanışmasını göstermesinin çok anlamlı ve değerli olduğunu kaydetti.

Meclis'in 15 Temmuz günü çok ciddi bir saldırıyla karşı karşıya kaldığına işaret eden Figen Yüksekdağ, bütün Türkiye siyasetine ve halklarına, Türkiye'de demokratik siyasetin gelişme olanaklarına karşı geliştirilmiş bir saldırı olduğunu belirtti.

HDP olarak, Meclis'teki tüm partiler gibi bu darbe girişimi karşısında demokratik tutumda kararlı olduklarını çok net bir biçimde ortaya koyduklarına dikkati çeken Yüksekdağ, konuşmasını şöyle sürdürdü:

"Meclis'in bütün bileşenleriyle ve bütün Türkiye halklarının tutumuyla beraber 15 Temmuz günü gerçekleştirilen darbe girişimi püskürtüldü. Ancak Türkiye'de demokrasinin geliştirilmesi ihtiyacı hala önemli bir ihtiyaç. Darbe girişimini püskürtmüş olabiliriz ama güçlü bir demokrasiyi tesis etmeyi başarabilirsek Türkiye'de bu tip girişimlerin yaşanması mümkün olmayacak, olamayacak. Bizler bu nedenle Meclis çatısı altında demokratik siyasetin geliştirilmesini ve bütün Türkiye'de demokratik bir toplumsal yapının kurulmasını oldukça önemsiyoruz. Bu amaçla Türkiye'de demokratik bir uzlaşmanın geliştirilmesi çok önemli. Bu demokratik uzlaşma, darbelere ve her türlü otoriter müdahalelere karşı bizlerin en büyük güvencesi olacaktır."

Bu demokratik yapılanma süreci içerisinde Avrupa toplumu ve Avrupa Konseyi ile ilişkileri oldukça önemsediklerini vurgulayan Yüksekdağ, "Avrupa toplumu ve Avrupa siyasetiyle, demokratik bir iş birliğinin geliştirilmesi bütün Türkiye halkları açısından oldukça önemlidir." dedi.

Avrupa Konseyi Genel Sekreteri Thorbjorn Jagland ise Meclis'te HDP ile toplantı yapıyor olmalarının ve bir araya gelmelerinin önemine değinerek, HDP'nin kesinlikle güçlü bir siyasi ses olduğunu vurguladı.

Jagland, "Ayrıca darbe sonrasında tüm siyasi partilerin bir araya gelerek gösterdikleri ortak duruş için de sizlere teşekkür etmek istiyorum. Bizler Avrupa Konseyi olarak, Türkiye'deki demokratik kurumları desteklemek amacıyla buradayız. Söz konusu olaylardan sonra da açıkçası tepki vermek ya da bu konuda girişimde bulunmak benim için hiç de zor olmadı. Anında tepki verdim ve darbe girişimini kınadım. Bu kadar basit ve zaten böyle olmalıydı çünkü demokratik bir ülkedeyseniz silahlarla değil oylarınızla kazanabilirsiniz ancak." diye konuştu.

Konuşmaların ardından kabul, basına kapalı devam etti.

Kabule, HDP Bingöl Milletvekili Hişyar Özsoy, HDP İzmir Milletvekili Ertuğrul Kürkcü ve HDP İstanbul Milletvekili Filiz Kerestecioğlu da katıldı.