Fas ile yürütülen sosyal güvenlik sözleşmesi görüşmelerinde çıkmaza giren Sosyal İşler Bakanı Lodewijk Asscher, Meclise gönderdiği yazılı açıklamada, ocak ayında görüşmeleri sonlandıracağını belirtti.

Salı günü meclise yazılı bir açıklama gönderen Sosyal İşler ve Çalışma Bakanı Lodewijk Asscher Fas ile yürütülen görüşmelerin çıkmaza girdiğini ve ocak ayında sosyal güvenlik sözleşmesi üzerine yürüttüğü görüşmeleri sonlandıracağını belirtti.

Bakanın bu sözlerini değerlendiren VVD Milletvekili Anoushka Schut-Welkzijn “O zaman 2017 yılından itibaren Fas’a ödenek gönderilmesin” yorumunu yaptı. Bunun sorumluluğunun Faslı yetkililerde olduğunu belirten VVD’li milletvekili, görüşmelerde Fas heyetini “güvenilmez ortak” olarak nitelendirdi.

Bilindiği üzere ilk olarak 70’lerde imzalanan ve şuanda çıkmaza giren sözleşmenin yapılmaması halinde, yıllık kademeli olarak milyonlarca Euro tasarruf etmiş olacak.

Görüşmeler esnasında Fas yetkilileri Fas’da ikamet eden ve Hollanda’dan ödenek alanlar için kesinti yapılmasını kabul etmedi. Hollanda ise tam tersi düşüncede olduğunu belirtiyor. Aylarca devam eden görüşmeler de bir sonuç alınamazken Fas ek bir madde daha ortaya attı ve işgal altındaki Batı Sahara’da olanların da ödenek alması gerektiğini savundu. Bakan Assher ise bunun ulusal ve uluslararası hukuk sorunu olduğu yönünde açıklamada bulundu.

Bakan Asscher Salı günü gönderdiği mektupta Rabat yönetimi ile bir anlaşmaya varmak için hala istekli olduğunu dile getirdi. Bakan Asscher daha önce yaptığı bir açıklamada da bu anlaşmanın imzalanmaması halinde ödenek yolsuzluğu takibinin zorlaşacağını ve Fas ile diğer alanlarda olan anlaşmaların da risk altına gireceğini belirtmişti.

© SONHABER.EU