Kasım ayının ortasında başlayan ve bu hafta devam eden vergi dairesinde yaşanan göçmen kökenli Hollandalılara yönelik ayrımcılık soruşturmasında, Hollanda tarihinde ilk kez bu kadar çok sayıda hükümet üyesi sorgulandı.

Geçen hafta yapılan meclis sorgulamasında, yüksek dereceli memurlar ve olayla ilgili hukukçular dinlenmiş ve olayın boyutlarının ciddiyeti ortaya çıkmıştı. 

Sadece kökenleri nedeniyle binlerce ailenin sahtekarlıkla damgalanarak ödemelerinin iptal edildiği ve borçlandırıldıkları süreçte memurlar, suçu politikacılara yüklemiş ve kendilerinin verilen görevleri hükümetin tayin ettiği politikalar doğrultusunda yaptıklarını anlatmışlardı.

2012 yılından itibaren, çocuk bakım yardımı alan bazı aileler, formüllerde küçük hatalar yaptıkları ya da katkı ödemelerinde eksiklikler olduğu gerekçesiyle “dolandırıcı” olarak kayıtlara geçmiş ve başka resmi bir gerekçe gösterilmeden çocuk bakım yardımları kesilmişti. Daha da ileri gidilerek bu ailelerden aldıkları yardımları da geri ödemeleri istenmişti. Binlerce euro tutarındaki ödemeler ve çocuk bakım yardımlarının kesilmesi nedeniyle işini kaybedenler olması, hem maddi hem de manevi olarak bu aileleri sarsmıştı.

Aralarında Başbakan Rutte olmak üzere çok sayıda siyasetçi sorgulandı.

Meclis komisyonunda sorgulanan eski hükümet üyelerinden  Frans Weekers (VVD), Eric Wiebes (VVD) ve Lodewijk Asscher (PvdA) Halen görevde olan devlet bakanları Menno Snel (D66) ve Tamara van Ark (VVD) Bakan Wopke Hoekstra (CDA) ve Başbakan Mark Rutte (VVD) komisyona ifade verdi.

Komisyonda konuşan herkes, olayın çok kötü olduğunda hemfikir olsa da, memurlar bakanları, bakanlar da birbirlerini suçlamakla yetindi ve herkes kendini temize çıkardı. Komisyon başkanı Chris van Dam, yaşananları; “yönetim yetersizliğinde dünya şampiyonluğu” olarak isimlendirdi.

Maliye bakanı Wopke Hoekstra, skandalla ilgili yeterli uyarı alamadığını söylerken, eski sosyal işler bakanı Lodewijk Asscher, kendisine bilgi verilmediği için bir şey yapamadığını belirtti.

Bütün politikacıların benzer süslü ifadelerle kendini temize çıkardığı soruşturma komisyonunda ifade veren Başbakan Rutte ise durumu bazı ailelerin bu sebeple gıda bankasına başvurmak zorunda kalacak kadar maddi sorun yaşamalarının acı olduğuna belirtti.

Komisyon 17 Aralık’ta raporunu meclise sunacak ancak birbirini suçlayan memurlar ve politikacıların ifadelerinin yer alacağı raporda nasıl bir karar çıkacağı merak ediliyor.

WhatsApp’ta ücretsiz bültenimize abone olun, Hollanda ve diğer Avrupa ülkeleri gündeminden seçtiğimiz haberler her gün telefonunuza gelsin! Abone olmak için tıklayın

©SONHABER.EU