Bu yılın ilk dört ayında 13 bin 567 kişi uyuşturucu veya alkolün etkisi altında araç kullanırken yakalandı. Polis rakamlarına göre geçen yılın ilk çeyreğinde bu şekilde yakalanan sürücü sayısı 8 bin 421 kişiydi.

Polis kayıtlarına göre uyuşturucu etkisi altında araç kullananların sayısında gözle görülür şekilde bir artış yaşanıyor. 

Geçtiğimiz yıl madde etkisi altında araç kullanırken yakalanan kişi sayısının 31 bin 605 olduğu belirtilen resmi rakamlarda, bu sürücülerin üçte birinden biraz fazlasının uyuşturucunun etkisindeyken araç kullandığının tespit edildiği görülüyor. Buna karşı alkol etkisinde araç kullananların sayısı ise düşüyor.

Hollanda’da uyuşturucu etkisinde direksiyon başına geçen sürücüler 2017 yılında değiştirilen yasalarla birlikte daha sıkı kontrol edilmeye başlandı. Bu alanda geliştirilen bir tükürük testi de kontrollerin daha hızlı yapılmasını sağladı.

Uzmanlar uyuşturucunun alkol gibi olmadığını yani “akşamdan içtim, sabaha bir şey kalmaz” mantığının, uyuşturucuda geçerli olmadığını ve vücudun bu maddeyi o kadar kolay atamadığını belirtiyor. Başka bir değişle aradan zaman geçmiş olsa da uygulanan tükürük bir sürücünün etki altında direksiyon başına geçip geçmediği tespit edilebiliyor.

En fazla Zuid-Holland bölgesinde yakalanan var!
Polis rakamlarına göre uyuşturucu etkisi altında araç kullananların en fazla görüldüğü bölge Güney Hollanda bölgesi. 

Uyuşturucu etkisi altında araç kullanmaktan ehliyetini kaybeden sürücüler açısından bakıldığındaysa Limburg ve Groningen bölgeleri öne çıktıyor.

Ben yakalanmam sanılıyor!
Psikolog Gerard Tertoolen'e göre, artan rakamlar toplumda artan uyuşturucu kullanımıyla ilgili olabileceği gibi, insanların yakalanma olasılıklarının daha düşük olduğunu zannetmesinden dolayı da olabilir. 

Alkol kontrollerine karşı büyük bir korku olduğunu ve genellikle bundan endişe duyulduğunu belirten Tertoolen, “Ancak uyuşturucu testleri artık o kadar iyi hale geldi ki, uyuşturucu kullanımının izini sürmek kolaylaştı.”diyor.

Bilindiği üzere son zamanlarda Hollanda’da birçok kazaya neden olan “gülme gazı” kullananlar henüz polis tarafından kontrol edilemiyor. Giderek daha fazla kişinin gülme gazı kullandığı bilinse de gaz uçucu bir madde olduğu için henüz bunu ölçebilecek bir metot bulunmuyor. Sadece örneğin bir kaza sonrasında arabada gülme gazı fişeği gibi bir malzeme bulunduğunda kazada bunun rol oynamış olabileceği ihtimaliyle daha ağır ceza verilebiliyor.

Sitemizde yayımlanan haberlerin her türlü hakkı SONHABER.eu’ya aittir. Haberin linki kaynak olarak gösterilmeden alınan haberler için hukuki işlem başlatılacaktır.

Sonhaber'i artık Telegram'da da takip edebilirsiniz:  t.me/sonhabereu

WhatsApp’ta ücretsiz bültenimize abone olun, Hollanda ve diğer Avrupa ülkeleri gündeminden seçtiğimiz haberler her gün telefonunuza gelsin! Abone olmak için tıklayın