Konut Bakanı Hugo de Jonge özel sektördeki konutların daha ödenebilir olması amacıyla yeni düzenlemeye gidileceğini duyurdu. Buna göre kira bedellerine sınırlama getirilecek, kira yardımı sınırı düşürülecek.

De Jonge’nın planına göre özel sektördeki konut kiraları aynı sosyal konutlarda olduğu gibi puan sistemine göre belirlenecek. 

Perşembe günü 'Uygun fiyatlı konut' projesini tanıtacak olan Bakan De Jonge, yeni düzenleme ile birlikte özel sektördeki kira artışlarının belirli bir sınır içinde kalmasının sağlanacağını düşünüyor. 

Fahiş fiyatlar
Geliri 44.000 euronun üzerinde olan bir aile, sosyal konut için uygun sayılmıyor ve özel sektörde ev aramak zorunda kalıyor. Özel sektörde bu tür konutlara çok talep olduğu için de ev sahipleri bazen fahiş kira bedelleri talep ediyor. 

Özellikle Randstad'daki büyük şehirlerde, küçük bir kiralık ev için yaklaşık 1500 euro veya daha fazla talep edile biliyor. Kiracı yasal olarak bu kira bedeline karşı hiçbir şey yapamıyor. İtiraz ettiği zamanda ev bu kirayı ödeyebilecek başka birine kiralanıyor.

Bakanın planına göre; orta sınıf vatandaşların özel sektördeki konutlara erişimini kolaylaştırmak için, sosyal konutlarda geçerli olan maksimum kira bedeli (763 euro) gibi bir sınırlama uygulanacak. Düşük gelirlilerin kiralarının düşürülmesi için de çaba sarf edilecek.

Bakan; genelde polis memurları, öğretmenler ve hemşireler gibi orta gelirli insanların, 2024 yılında yürürlüğe girmesi düşünülen kira koruması sistemi ile daha rahat kiralık ev bulabileceğini belirtiyor.

Yüksek konut maliyetlerine karşı kiralar düşürülecek
De Jonge’nın planında düşük gelirlilerin ödemek zorunda kaldığı yüksek konut maliyetlerine yönelik de bazı hususlar yer almakta. 

Yeni düzenlemede “Çok yüksek olan konut maliyetleri, kira artışlarını sınırlandırarak ve insanlara gelirlerine uygun bir ev tahsis ederek çözülür.” şeklinde açıklama yapan Bakan de Jonge, bu kişiler için kiraların düşürüleceğini belirtti.

Kira yardımından daha fazla kişi faydalanabilecek
Bakan’ın planına göre kira bedellerinin düşürülmesi ve kira yardımı (Huurtoeslag) sınırının kaldırılmasıyla birlikte, daha fazla kişinin bu yardımdan faydalanması sağlanacak. Yenilenen kira yardımı uygulaması, 2024 yılında yürürlüğe girecek.

Plana göre şuanda yürürlükte olan kira yardımı sınırı (763 euro) kaldırılacak. Yaş sınırı 23 yaşından 21 yaşına çekilerek daha fazla gencin bu yardımdan faydalanması sağlanacak. Servis ücretleri artık kira yardımı hesaplamarına dahil edilmeyecek.

Emlakçılara göz açtırılmayacak
Bakan De Jonge, yasal korumayı iyileştirmek için de bazı önlemler alınacağını belirtti.

Bu konuyu, “Emlakçıların dürüst olmayan bir şekilde, bir alıcının arkasından iş çevirmesine yer yok. Sahtekar ev sahipleriyle mücadele ediyoruz.” şeklinde açıklayan De Jonge, ev değerlendirme sisteminin de “zorlayıcı ve şeffaf hale getirmek” istediğini kaydetti.

Yeni inşaatlar
Bunun yanı sıra 2030'a kadar inşa edilecek 900.000 konutun yaklaşık yüzde 40'ının (350.000 konut) orta gelirlilere yönelik olması şartı bulunan planda 250.000 sosyal kiralık konut inşası yapılacağı belirtildi.

Sitemizde yayımlanan haberlerin her türlü hakkı SONHABER.eu’ya aittir. Haberin linki kaynak olarak gösterilmeden alınan haberler için hukuki işlem başlatılacaktır.

Sonhaber'i artık Telegram'da da takip edebilirsiniz:  t.me/sonhabereu

WhatsApp’ta ücretsiz bültenimize abone olun, Hollanda ve diğer Avrupa ülkeleri gündeminden seçtiğimiz haberler her gün telefonunuza gelsin! Abone olmak için tıklayın