Sağlık Bakanlığı’na bağlı Halk Sağlığı ve Çevre Enstitüsü (RIVM) Hollanda'da ilk kez bir kişide maymun çiçeği vakasının teşhis edildiğini ve hastalığın daha fazla kişide çıkmasının beklendiğini açıkladı.

Kurum tarafından Cuma akşamı yapılan açıklamada, dün ortaya çıkan vakada yapılan PCR testi sonucun pozitif olduğunun saptandığı ve ülkede ilk maymun virüsü vakası ile karşı karşıya kalındığı kaydedildi.

RIVM hastalığın daha fazla insanda ortaya çıkmasının beklendiğini açıkladı.

Enstitüden Cuma günü erken saatlerde yapılan açıklamada Hollanda'da da birkaç şüpheli maymun çiçeği virüsü vakasının araştırıldığı bildirilmişti.

Dün akşam yapılan açıklamada ayrıca hükümete, hastalık konusunda aile hekimleri ile halk sağlığı birimleri için bildirim yükümlülüğü getirilmesi talebinde bulunuldu.

RIVM'ye göre, maymun çiçeği hastalığı tespit edilen kişilerin izolasyona alınarak, “kaynak ve temas” araştırması yapılmalı ve yakın temasta olduğu kişilerin de üç haftalık karantinaya alınması gerekebilir.

Erken aşamada tüm önlemler alınmalı
RIVM Bulaşıcı Hastalık Kontrol Merkezi Müdürü Jaap van Dissel, "Diğer Avrupa ülkelerinde de görülen virüsün Hollanda'da ortaya çıkmaması garip olurdu. Virüsü erken aşamalarda bastırmak için tüm önlemleri almalıyız" dedi.

Enstitü sözcüsü de, virüsün normalden biraz farklı davrandığını belirterek, önceden böyle bir hastalığın, bir kişi ve ailesi ile sınırlıyken, şimdi başkalarına da bulaştığını vurguladı.
Sözcüye göre, mevcut salgındaki klinik tablo da normalden biraz farklı görünüyor. 

Avrupa’da maymun çiçeği vakaları
Anavatanı Orta Afrika olan maymun çiçeği virüsü ile ilgili olarak Avrupa'da şu ana kadar 100'den fazla doğrulanmış veya şüpheli vaka kaydedildi.

İlk olarak 7 Mayıs'ta İngiltere'de görülen hastalık yaklaşık 2 hafta içinde Belçika, Almanya, Fransa, Birleşik Krallık, İspanya, Portekiz, İtalya, İsveç, Amerika Birleşik Devletleri, Kanada ve Avustralya sıçradı.

Maymun çiçeği virüsü, Avrupa'da 1980 yılında resmen ortadan kaldırılan çiçek hastalığı ile aynı soydan gelen bir rahatsızlık. Belirtileri, çiçek hastalığıyla benzerlik taşıyor.

Enfeksiyon genellikle solunum damlacıkları veya cinsel ilişki sırasında yakın cilt teması yoluyla bulaşıyor.

Maymun çiçeği virüsüne yakalananlarda aynı çiçek hastalığında olduğu gibi, ateş, baş ağrısı, kas ağrıları, titreme ve kızarıklık, ciltte kabarıklar gibi şikayetler oluşuyor.

Ateş düştükten sonra, genellikle yüzde başlayan ve daha sonra vücudun diğer bölgelerine, çoğunlukla avuç içlerine ve ayak tabanlarına yayılan bir döküntü gelişebiliyor.

Çok kaşıntılı olabilen döküntü değişip bir kabuk oluşturuyor ve farklı aşamalardan geçtikten sonra düşüyor. Yaraları iz bırakabiliyor.

Belçikalı virolog Marc Van Ranst, sosyal medyada yayınladığı mesajında herkesin kendine dikkat etmesi için semptomları olan kişilerin bu fotoğraflarını paylaştı:

Sitemizde yayımlanan haberlerin her türlü hakkı SONHABER.eu’ya aittir. Haberin linki kaynak olarak gösterilmeden alınan haberler için hukuki işlem başlatılacaktır.

Sonhaber'i artık Telegram'da da takip edebilirsiniz:  t.me/sonhabereu

WhatsApp’ta ücretsiz bültenimize abone olun, Hollanda ve diğer Avrupa ülkeleri gündeminden seçtiğimiz haberler her gün telefonunuza gelsin! Abone olmak için tıklayın