Zwolle’deki 1981 ila 1993 yılları arasında Isala Hastanesinde yapay dölleme tedavisi uygulayan ve hastalarına kendi spermini kullandığı ortaya çıkan jinekolog Jan Wildschut hakkında yürütülen araştırma, doktorun 50’den fazla hastasında bu uygulamayı kullandığını ortaya çıkarttı.

İnsanların biyolojik ailelerini bulmasına yardım eden FIOM Vakfı tarafından yürütülen araştırmada, artık hayatta olmayan jinekoloğun kendi çocuklarından elde edilen dna örnekleri, vakfın elindeki donör çocukların dna’ları ile eşleştiriliyor.

Sayı artabilir
Vakıf sözcüsü Janneke Maas konu ile ilgili basına yaptığı açıklamada ellerindeki veri tabanında şuana kadar en az 50 vaka tespit edildiğini belirtti. 

Maas açıklamasında, uluslararası veri tabanı ile karşılaştırma yapılırsa bu sayının daha da artacağını düşündüklerini dile getirdi.

“Veluwe bölgesinden gelenler arttı”
Tartışmalı donör çocuklardan biri olan Astrid Rensen, AD gazetesine yaptığı açıklamada, donör çocukları arasında açtıkları watsapp grubunda 50’nin üzerinde kişi olduğunu belirtirken, en fazla Veluwe bölgesinden olan insanların olduğunu dile getirdi.

Wildschut vakaları ortaya çıktığında FIOM Vakfı ve Isala Hastanesi jinekoloğun kendi spermlerini sadece anonim donor vakalarında kullandığını varsayıyordu. Ancak geçen yıl ortaya çıkan bilgilere göre Wildschut kendi spermini KID tedavisinin (Donör Sperm ile Suni Dölleme) yanı sıra aynı zamanda KIE tedavilerinde (Kendi Partnerinin Spermi ile Suni Dölleme) de kullandığı ortaya çıktı. 

Isala hastanesi Şubat ayında hem Wildschut tarafından tedavi edilen annelere hem de kökenleri hakkında soruları veya şüpheleri olan çocuklara çağrı yaparak, hastane ile irtibata geçmesini istedi. Şuana kadar 170 kişinin bu çağrıya cevap verdiği belirtiliyor.

Karbaat, Wildshut, Beek ve Nagel
Hollanda’da Jan Karbaat 80 kadında kendi spermlerini kullandığı ortaya çıkartılmış ilk kişiydi. Karbaat 2017 yılında vefat etti.

2009 yılında vefat eden Jan Wildschut aynı işlemi 1981-1993 yılları arasında çalıştığı Zwolle'deki O dönemki ismi Sophia Hastanesi olan Isala Hastanesi'nde uyguladı. Şuana kadar 50’nin üzerinde vaka tespit edildi.

2019 yılında vefat eden Jos Beek ise 1973-1986 yılları arasında Leiderdorp’taki Elisabeth Hastanesi'nde tedavi ettiği 21 hastada kendi spermini kullandı.

Son olarak bu yıl ortaya çıkan davada da Jinekolog Henk Nagel’ın da 1977 ile 1985 yılları arasında çalıştığı Den Bosch’daki Jeroens Bosch hastanesinde 4 kişiye kendi spermini kullandığı ortaya çıktı.

Sitemizde yayımlanan haberlerin her türlü hakkı SONHABER.eu’ya aittir. Haberin linki kaynak olarak gösterilmeden alınan haberler için hukuki işlem başlatılacaktır.

Sonhaber'i artık Telegram'da da takip edebilirsiniz:  t.me/sonhabereu

WhatsApp’ta ücretsiz bültenimize abone olun, Hollanda ve diğer Avrupa ülkeleri gündeminden seçtiğimiz haberler her gün telefonunuza gelsin! Abone olmak için tıklayın