Dördüncü Rutte hükümeti asgari ücretlerin bir yıl önce artırılmasına karar verdi. NOS haber servisinin verdiği ve Den Haag’a yakın kaynakların da teyit ettiği bilgiye göre, asgari ücretler kademeli olarak 2023 yılından itibaren zamlanacak. 

Yürütülen bütçe görüşmelerinde asgari ücrete yapılacak zammın yanı sıra AOW maaşlarının asgari ücretle uyumlu şekilde artırılması, savunmaya daha fazla bütçe ayrılması, servet vergilerinde sınırın aşağı çekilmesi ve expat düzenlemesinde gelir sınırının değiştirilmesi konularının ele alındığı belirtiliyor.

Asgari ücrete 2023 yılından itibaren zam yapılacak
Hükümet kurulurken yürütülen koalisyon anlaşmasında, asgari ücrete 2024 ve 2025 yıllarında, her yıl yüzde 2,5 oranında zam yapılması kararlaştırılmıştı. Ancak koalisyon ortakları arasında şuanda yürütülen bütçe görüşmelerinde partiler, zammın gelecek yıl başlatmaya karar verdi. 

Bütçe görüşmelerinden sızan bilgilere göre önümüzdeki yıl başlayacak olan yüzde 2,5’lik asgari ücret zammı, 2024 ve 2025 yıllarında da aynı oranda devam edecek. Başka bir değişle üç yıl içinde toplam yüzde 7,5 oranında zam yapılacak.

Emekli maaşları da artıyor
Emekli maaşlarının asgari ücretle ilişkisini kesen hükümet bu konuda da değişikliğe gitti. Yeni plana göre emekli maaşları da önümüzdeki yıl için asgari ücret zammı ile orantılı olarak artırılacak. 

Emekli maaşlarının daha sonraki yıllarda artırılıp artırılmayacağı ise henüz netlik kazanmış değil.

Savunma bütçesi artırıldı
Birkaç yıl içinde NATO'nun yüzde ikilik standardına ulaşmak için savunma harcamaları oldukça yüklü bir miktar artacak. 

Buna göre silahlı kuvvetlere fazladan 2,4 milyar euro harcama yapılacak.

Kar vergisi
Diğer bir konu ise hükümetin servet vergisi adı altında topladığı vergiler. Mahkemenin; hükümetin yıllardır servet vergisi adı altında normalin üzerinde gelir vergisi aldığı ve bu mükelleflerin mağduriyetinin giderilmesine karar verdi. Buna göre yaklaşık 60 bin mükellefe ortalama 12 milyar euro geri ödenecek.

Görünüşe göre bu uygulamadan daha çok şirketler etkilenecek. Şuanda yürürlükte olan 395.000 euroluk kar için uygulanan yüzde 25,8’lik kar vergisi oranı, yeni anlaşmaya göre 200.000 euroluk kar üzerinden uygulanmaya başlanacak.

Expat düzenlemesi
Hollanda’ya çalışmaya gelen, özel uzmanlığa sahip yabancı çalışanlara vergi avantajı sağlayan Expat Düzenlemesinde de değişikliğe gidildi. 

Bu kişiler gelirlerinin en fazla yüzde 30'una kadar olan kısım için vergi muafiyetinden yararlanıyordu. Şu andan itibaren, bu düzenlemeden yalnızca, geliri 216.000 euro'ya kadar olan expatlar yararlanabilecek.

Sitemizde yayımlanan haberlerin her türlü hakkı SONHABER.eu’ya aittir. Haberin linki kaynak olarak gösterilmeden alınan haberler için hukuki işlem başlatılacaktır.

Sonhaber'i artık Telegram'da da takip edebilirsiniz:  t.me/sonhabereu

WhatsApp’ta ücretsiz bültenimize abone olun, Hollanda ve diğer Avrupa ülkeleri gündeminden seçtiğimiz haberler her gün telefonunuza gelsin! Abone olmak için tıklayın