Hollanda Veri Koruma Kurumu (Autoriteit Persoonsgegevens - AP) yüzbinlerce kişiyi “kara liste”ye alan Vergi Dairesi’ne şimdiye kadar görülmemiş yükseklikte ceza kesti. Vergi Dairesi 3,7 milyon euro para cezası ödeyecek. 

AP; Vergi Dairesi’nin, Genel Veri Koruma Yönetmeliği’ni (Algemene Verordening Gegevensbescherming - AVG) ciddi şekilde ihlal ettiğini ve olası ‘dolandırıcıları’ bulmak için yıllarca yasadışı bir sistem olan Dolandırıcılık Uyarı Sistemi’ni (de Fraude Signalering Voorziening - FSV) kullanması nedeniyle bu cezayı aldığını açıkladı. 

Veri Koruma Kurumu, geçtiğimiz yıl Ekim ayında Vergi Dairesi'nin sözde dolandırıcılık sistemi FSV’de çeyrek milyondan fazla vatandaşın verilerini işleyerek "AVG gizlilik yasasını ciddi şekilde ihlal ettiği" sonucuna varmıştı.

3,7 milyon euro ceza 6 farklı ihlal için verildi
Bugün AP tarafından yapılan açıklamada, Vergi Dairesinin 6 farklı ihlal nedeniyle ceza aldığı kaydedildi. 

AP’nin verdiği 3,7 milyon euroluk ceza şu kısımları içeriyor:

  • Yasal bir dayanak olmadan işlem yapmaktan 1 milyon euro, 
  • FSV'nin amacının önceden özel olarak açıklanmaması: 750.000
  • FSV yanlış ve güncel olmayan bilgi içeriyordu: 750.000 euro
  • Elde edilen “uyarılar” çok uzun süre saklandı: 250.000 euro
  • Kurum FSV'nin risklerini değerlendirirken bir yıldan uzun bir süre kendi kurum içi denetçilerinden tavsiye almadı: 450.000 euro

“Bu ayrımcılık ve kabul edilemez “
AP başkanı Aleid Wolfsen ceza ile ilgili yaptığı açıklamada, vergi makamlarının FSV ile listede bulunan 270.000 kişinin haklarını altı yıldan fazla bir süredir eşi görülmemiş bir şekilde ihlal ettiğini kaydetti.  Wolfsen “İnsanlar en ufak ve hatta isimsiz bir ihbar nedeniyle listeye alınabilirdi. Ancak kurbanlar hiçbir şeyin farkında bile değillerdi ve bu nedenle kendilerini savunamadılar. Vergi makamları, FSV ile hayatları alt üst etti.” dedi.

Mahremiyet yasasının ihlaline ek olarak, vergi makamlarının olası dolandırıcıları yakalamak için insanlara karşı ayrımcılık yaptığını da vurgulayan Wolfsen. “Türk, Faslı veya Doğu Avrupa uyruğunuz var mıydı? O zaman bu milliyetten dolayı iyi bir sebep olmadan daha fazla muayeneden geçiriliyorsunuz. Bu ayrımcılık ve kabul edilemez. Vergi Dairesi örneğin, soyadı Doğu Avrupalı gibi görünen kişilerin yüksek ilaç masrafı varsa veya camiye yardım yapan biri ile karşılaştığında dolandırıcılık için bir risk faktörü olarak kaydetmişler.” dedi.

Ceza yüksek ancak bir gerekçesi var
AP başkanı Vergi Dairesine verilen 3,7 milyon euroluk cezanın şimdiye kadar verilen en yüksek ceza olduğunu belirtirken, Vergi dairesinin daha önce de bazı ihlalleri olduğunu belirtti ve “İnsanlar Vergi Dairesinin verilerini özenle kullanacağına güvenebilmelidir. FSV davasında durumun böyle olmadığı ortaya çıktı.” dedi.

AP tarafından hazırlanan rapora göre; Vergi Dairesi 270 binden fazla kişiyi ve 30 bine yakın işletme sahibini "dolandırıcı veya potansiyel dolandırıcı" olarak FSV listesine kaydetti. Üstüne üstlük, AP'ye göre hassas kişisel veriler de gerekli güvenlik önlemleri alınmadan saklandı. Sonuç olarak, vergi makamları 2013'ten 2020'ye kadar en az yedi yıl ihlal etti.

Bilindiği üzere AP  geçtiğimiz yıl Vergi Dairesinin ödeneklerde ayrımcılık yaptığı ve yasaya uymayan bir yöntem kullandığı için 2,75 milyon euro ceza kesmişti.

İnsanlar FSV listesine dört farklı nedenle kaydedildi.
FSV; Vergi Daresi çalışanlarının dolandırıcılıktan şüphelendikleri vergi mükelleflerini listeledikleri, kurum içinde kullanıldığı bilinen ve 2020 yılında Gizlilik Yasası'nı ihlal ettiği için sonlandırılan bir sistem.

Vergi Dairesi kişileri FSV listesine eklemek için dört yöntem kullanmış.
Birinci yöntemde örneğin yapılan yüksek kesintiler nedeniyle düşük vergi ödeyen, yani kurum tarafından vergi beyannamesinin mantıklı olmadığına karar verilen kişiler FSV'ye girdi. 

Bir başka yöntemde, açıklanamayan harcamalarla ilgili araştırmalardan çıkan isimler listeye alındı. (Örneğin yüksek ilaç masrafı).

Üçüncü yöntemde Meld Misdaad Anoniem gibi, vergi makamlarının dışından gelen raporlar nedeniyle ortaya çıkan kişilerin isimleri, FSV listesine alınmış.

Son yöntemde ise belediye veya UWV gibi başka bir devlet kurumunun bir kişi hakkında Vergi Dairesine bilgi talebi geldiğinde, kurum bu kişinin ismini FSV listesine eklemiş.

Sitemizde yayımlanan haberlerin her türlü hakkı SONHABER.eu’ya aittir. Haberin linki kaynak olarak gösterilmeden alınan haberler için hukuki işlem başlatılacaktır.

Sonhaber'i artık Telegram'da da takip edebilirsiniz:  t.me/sonhabereu

WhatsApp’ta ücretsiz bültenimize abone olun, Hollanda ve diğer Avrupa ülkeleri gündeminden seçtiğimiz haberler her gün telefonunuza gelsin! Abone olmak için tıklayın