Hollanda merkezli teknoloji şirketi Philips, geçtiğimiz yıl dünya çapında uyku apne cihazı olarak bilinen Sürekli Pozitif Havayolu Cihazı (CPAP) ve ventilatörünü, içlerindeki köpüklerin parçalanarak zehirlenmeye yol açma riski bulunması nedeniyle geri çağırmıştı.

ABD Gıda ve İlaç Dairesi (FDA) tarafından yapılan son açıklamada; Philips apne cihazı nedeniyle şikayette bulunan kişi sayısının 21 bine yükseldiği belirtildi. 

Şuana kadar 124 kişinin hayatını kaybettiği belirtilen açıklamada, hastaların ölüm nedenlerinin cihaza bağlı olup olmadığının henüz netleşmediği kaydedildi.

Makinelerdeki ufalanan köpükle ilgili yapılan şikayetler arasında kanser, zatürree, astım, baş ağrısı, öksürük, baş dönmesi ve göğüs ağrısı gelmekte.

Hem Philips tarafından sağlanan veriler, hem de sağlık uzmanları, tüketiciler ve hastalardan gelen gönüllü raporlara dayanarak inceleme yapıldığını aktaran FDA, raporların önemli bilgiler sağladığını,  ancak uyku apnesi cihazının kullanımından kaynaklanan tıbbi sorunların kesin nedeninin bu şikayetler üzerinden belirlenemeyeceğini bildirdi. 

Philips'in bir sözcüsü, yayınlanan sonuçtan üzüntü duyulduğunu, ancak olası bir neden-sonuç ilişkisi ile ilgili daha fazla araştırma yapılması gerektiğini söyledi.

Philips daha önce, geri çağırma duyurusundan bu yana rapor sayısının keskin bir şekilde artabileceğini açıklamıştı. Bu arada, dünya çapındaki doktorlar ve müfettişler, hastalara Philips şirketi değiştirene kadar cihazları kullanmaya devam edebileceğini söylüyordu. 

Bir Philips sözcüsü Cuma günü yaptığı açıklamada, Hollanda'da şu anda kullanımda olan 100.000 cihazın yaklaşık 30.000'inin değiştirildiğini bildirdi.

Aralık ayında şirket tarafından yapılan açıklamada, geri çağrılan cihazların çoğunun tehlikeli kimyasal gaz yaymadığının tespit edildiğini duyurdu. 

Şirket CEO’su Frans van Houten’da Kanada’da binlerce apne cihazı kullanıcısı ile yıllardır sürdürülen bir araştırmaya atıfta bulunarak, cihazı kullanan hastalarda kanser oranlarında artış görülmediğini kaydetti.

Ufalanan yalıtım köpüğünün sonuçlarına ilişkin ilk araştırma sonuçlarının önümüzdeki ayın sonundan açıklanması bekleniyor.

Sitemizde yayımlanan haberlerin her türlü hakkı SONHABER.eu’ya aittir. Haberin linki kaynak olarak gösterilmeden alınan haberler için hukuki işlem başlatılacaktır.

Sonhaber'i artık Telegram'da da takip edebilirsiniz:  t.me/sonhabereu

WhatsApp’ta ücretsiz bültenimize abone olun, Hollanda ve diğer Avrupa ülkeleri gündeminden seçtiğimiz haberler her gün telefonunuza gelsin! Abone olmak için tıklayın