Avrupa, ABD ve Avustralya’nın ardından Birleşik Arap Emirlikleri (BAE), Çek Cumhuriyeti ve Slovenya'da ilk maymun çiçeği virüsüne bağlı vaka tespit edildi.

Daha önce Avrupa, Avustralya ve Amerika kıtalarında toplamda 18 ülke de daha vakalar bildirilmişti. Bu sayının daha da artması beklenirken, uzmanlar virüsün genel nüfusa yayılma riskinin düşük olduğunu söylüyor.

Kızarıklık ve yüksek ateş gibi semptomların görüldüğü enfeksiyonlar genel olarak hafif seyrediyor.

BAE'deki sağlık yetkilileri tedavi altına alınan hastanın bir süre önce Afrika'nın batısına seyahat ettiğini duyurdu.

Yetkililer, herhangi bir salgınla mücadele için tamamen hazır olduklarını belirtti ve hastalığı tespit etmek adına erken gözetim protokollerinin yürürlüğe sokulduğunu duyurdu.

Virüs kontrol altına alınabilir
Dünya Sağlık Örgütü'ne göre (WHO), doğru müdahale ile virüsün kontrol altına alınması mümkün.

WHO'nun Küresel Bulaşıcı Tehlikelere Hazırlık Direktörü Sylvie Briand, Salı günü katıldığı bir konferansta ülkelere virüsün seviyesini ve nereye doğru gittiğini anlamak adına gözetimin artırılması çağrısı yaptı.

Salgınların normal olmayabileceğine değinen Briand, "Ancak kontrol edilebilir" dedi.

Şu ana kadar Afrika dışında 237 maymun çiçeği vakası bildirildi. Dünya çapında sağlık yetkilileri virüsün kontrol altına almak adına planlarını da açıklamaya devam ediyor.

Hollanda’da 6 vaka 
Hollanda’da Sağlık Bakanlığı’na bağlı Halk Sağlığı ve Çevre Enstitüsü (RIVM) maymun çiçeği virüsü tespit edilen 6 vaka olduğunu açıkladı. GGD, maymun çiçeği virüsü teşhisi konan bir kişiyle yakın temasta bulunanlar için 3 haftalık izolasyon çağrısı yaptı. Ancak, RIVM bunun bir ihtiyati tedbir niteliğinde olduğunu belirtti.

Almanya, çiçek hastalığı tedavisi için kullanılan ancak maymun çiçeği virüsüne karşı da etkin olan Imvanex aşısı için 400 bin dozluk bir sipariş verdiğini açıkladı.

Fransa'da ise üç vaka tespit edildi. Ülkedeki yetkililer, temaslı yetişkinleri odağına alan bir aşı kampanyası başlattıklarını duyurdu.

Sağlık yetkilileri, temasın ardından dört gün içerisinde aşı yapılmasını tavsiye ediyor. Bunun gerekmesi durumunda 14 güne de çıkabileceği belirtildi.

İngiltere'de Salı günü 14 vaka daha bildirildi. Birleşik Krallık'taki toplam vaka sayısı bununla birlikte 71'e yükseldi.

Maymun çiçeği virüsü genellikle Orta ve Batı Afrika'ya yapılan seyahatlerle ilişkilendiriliyor. Ancak bazı vakalarda ise seyahat bağlantısı görülmüyor.

Hastalığın belirtiler arasında ateş, baş ağrısı, kas ağrıları, sırt ağrısı, lenf benzlerinin şişmesi, titreme ve halsizlik var.

Hastalıkla ilgili daha fazla detayı bu haberimizden ulaşabilirsiniz.

Sonhaber'i artık Telegram'da da takip edebilirsiniz:  t.me/sonhabereu

WhatsApp’ta ücretsiz bültenimize abone olun, Hollanda ve diğer Avrupa ülkeleri gündeminden seçtiğimiz haberler her gün telefonunuza gelsin! Abone olmak için tıklayın