ANTALYA (AA) - ORHAN KUZU - Antalya'da yaşayan 19 yaşındaki İrem Kurt, kendisini yatağa ve solunum cihazına bağımlı hale getiren Spinal Muskuler Atrofi (SMA) hastalığıyla mücadele ediyor.

Antalya'da yaşayan 39 yaşındaki Kamile Kurt, kızı İrem Kurt'un 3 aylıkken kollarında ve ayaklarında hareketsizlik olduğunu fark etti. Akdeniz Üniversitesi Hastanesi'nde yapılan tetkiklerde, İrem'e ender görülen bir genetik hastalık olan SMA teşhisi konuldu.

Hastalık yüzünden gelişimi yavaşlayan İrem, bu nedenle ilkokul üçüncü sınıfta okulu bırakmak zorunda kaldı. Tekerlekli sandalyeye bağımlı olan İrem, okuma ve yazmasını kendi kendine geliştirdi. Tedavisi bulunmayan hastalığının ağırlaşması üzerine yaklaşık 1,5 yıl önce Akdeniz Üniversitesinde yoğun bakım ünitesine kaldırılan İrem, burada 20 gün kaldıktan sonra tekerlekli sandalyeye de oturamaz hale geldi.

- "İrem'in konuşabiliyor olması bile büyük bir şans"

Anne Kamile Kurt, AA muhabirine yaptığı açıklamada, kızının oldukça zor bir hastalığı olduğunu söyledi. İrem'in konuşabiliyor olmasının bile büyük bir şans olduğunu dile getiren Kurt, "Pahalı medikal malzemelerimiz var. İrem'in daha iyi şartlarda yaşaması için medikal cihazların devlet tarafından karşılanmasını istiyoruz. Bunlara para yetiştiremiyoruz. Kızımın solunum cihazına ihtiyacı var. Hayırseverlerden yardım bekliyoruz." dedi.

İrem'in kullandığı ikici el solunum cihazının arızalandığını belirten Kurt, iyi bir cihazın 30 bin lira civarında olduğunu, yenisinin alınması halinde İrem'in ömür boyu kullanabileceğini kaydetti.

En büyük hayalinin kızının hastalığının tedavisinin bulunması olduğunu ifade eden Kurt, "Anne-kız olarak dışarıda gezmek istiyorum. Hep içimde kalıyor ama bizim için bu bir lüks. Şu anda cihazdan kurtulalım ve kızım tekrar oturmaya başlasın bu yeter. Tedavi çıkınca belki hemen koşup oynamayacak ama bir buçuk sene önceki haline gelse dünyalar benim olur." diye konuştu.

- "19 yaşındayım hayal bile kuramıyorum"

İrem Kurt ise hastalığı nedeniyle çevresindeki insanların kendisine bakış açısından yakındı. Hastalığının yanı sıra insanların acıyan bakışlarıyla da mücadele ettiğine değinen Kurt, "Bana her zaman 'potansiyel muhtaç' olarak baktılar. Yaşadığım zorlukları her defasında bana hatırlatarak unutmama izin vermediler." dedi.

"Ben hiçbir zaman İrem olamadım. Hasta kız oldum" diyen Kurt, geleceğe dönük düşüncelerini ise "İmkansız hayaller" diye nitelendirdi.

En büyük hayallerinden birinin dünyayı gezmek olduğunu belirten İrem Kurt, "Beyin cerrahı olmak isterdim ama mümkün değil. Olabildiğince hayal kurmamaya çalışıyorum. 19 yaşındayım hayal bile kuramıyorum. Çünkü hayal kurmak iyi bir şey değil. Olmayınca üzülüyorsun. Şimdi sadece oturabilmeyi düşünüyorum. Onun dışında bir hayalim kalmadı." dedi.