İSTANBUL (AA) - TANSEL PARLAK - Kosova Savaşı'nda Sırplara karşı mücadele veren Arnavut gazi Bekim Gashi, Fethullahçı Terör Örgütü'nün (FETÖ) darbe girişiminin ardından başlatılan Kısıklı'daki "demokrasi nöbeti"ne katılarak, halka destek oluyor.

Kosova Kurtuluş Ordusu mensubu olarak Sırplara karşı savaşan Bekim Gashi, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Türkiye sokaklarında halkın üzerine ateş açan helikopter, tank ve askerleri gördüklerinde akıllarına ilk olarak Sırpların Kosova'ya yaptığı saldırı geldiğini söyledi.

Gashi, Türkiye'de böyle bir şey beklemediklerini, şok olduklarını belirterek, "90 yaşındaki babaannem, annem ve oğlum 'Türkiye'de ne oluyor, hangi düşman girdi ülkeye? Niye Türkiye'ye saldırıyorlar?' diye sordu. Sırpların tanklarla, uçaklarla Kosova'ya saldırıp, kadın, çocuk ve yaşlı demeden insanları öldürdüğü 1998'deki Kosova Savaşı aklıma geldi. Böyle bir şey beklemiyorduk. Çok büyük üzüntü duyduk. Daha sonra ortaya çıktıkça her şeyi daha iyi anlamaya başladık." diye konuştu.

Türk halkının sokaklara dökülüp, darbecilere karşı direnmesini kendilerinin Sırplara karşı direnişine benzeten Bekim Gashi, şöyle devam etti:

"Türk halkı, bir kurtuluş savaşı gibi direniş gösterdi. Şehitler verildi, yaralananlar oldu. Ama ülkeyi, vatanı, demokrasiyi, hükümeti ve devleti korumak için gerekirse şehitler verilir. Bu direnişi takdirle karşılıyorum ve halkın gerekirse daha fazlasını yapabileceğine inanıyorum. Çünkü sonuçta bu bizim vazifemiz. Milletimizi, vatanımızı, dinimizi, Cumhurbaşkanımızı, hükümetimizi savunmayacaksak neyi savunacağız? Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan liderliğindeki Türkiye'nin sadece Balkanlar için değil, tüm İslam dünyası için bir umuttur. Özellikle Sayın Cumhurbaşkanımız bizim için çok önemli, çünkü o artık bizim sesimiz oldu. Bizim ifade edemediğimiz şeyleri o sanki bizim adımıza ifade ediyor. Sadece Türkiye'de değil, dünyanın her yerindeki Müslümanların Cumhurbaşkanı Erdoğan'ı, onun liderliğindeki devleti ve hükümeti savunmak için elinden gelen ne varsa yapması lazım. Gerekirse böyle meydanlarda toplanarak, daha fazlasını da yaparak. Ama bu bizim için bir emirdir, bu bizim için farzlardan biridir."

- "Savaş yıllarında Türkiye çok yardım etti"

Bekim Gashi, savaş döneminde Türkiye'nin Kosova halkına çok yardım ettiğini, Türkiye'deki sivil toplum kuruluşlarının Kosova'da önemli çalışmalar yaptığını belirterek, günümüzdeki Kosova-Türkiye dostluğunun artık farklı bir boyuta taşındığını, TİKA, Yunus Emre Enstitüsü gibi kurumların önemli işlere imza attığını vurguladı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın her platformda Kosova'nın tanınması için büyük gayretler gösterdiğine dikkati çeken Gashi, Türkiye ve Kosova'nın eskisinden çok daha yakın olduğunu ifade etti.

Kosova Cumhurbaşkanı Hashim Thaçi'nin de bu darbe girişimine karşı durduğunu, Türkiye'de seçilmiş meşru iradenin ve Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın yanında olduğunu ilan ettiğini söyleyen Gashi, "Türkiye'den bir devlet büyüğümüz Kosova'ya geldiğinde 'Sizin ayağınıza diken batsa bizim Türkiye'de canımız acıyor.' demişti. Aynı şekilde Türkiye'de yağmur yağınca biz Kosova'da üşüyoruz. Erdoğan'ı, Kosova ziyareti sırasında on binlerce insan Prizren'de karşılamıştı. O karşılamada yaptığı konuşmayı şöyle sonlandırmıştı. Kosova Türkiye'dir, Türkiye Kosova'dır. Ben de bunu tekrar ediyorum." şeklinde konuştu.