İlaç endüstrisi ortalıkta dolaşan ve birçok kişinin hayatına mal olan sahte ilaçlara savaş açtı. Yeni sistemde yakın bir gelecekte gerçek ilaç kutularına özel bir barkod gelecek.

Sahte ilaçlarla mücadele konusunda yeni bir sisteme geçmeye çalışan ilaç endüstrisi, gerçek ilaçları sahtelerinden ayırmak için kutuların üzerine benzersiz, rakamlar ve arkasında rastgele seçilmiş numaraların yer aldığı (bu numaraların toplamının çok büyük bir dosyayı oluşturduğu belirtiliyor) yeni bir barkodu üzerinde çalışmaya başladı.

Her kutuya verilen yeni benzersiz barkod numarasının özel bir databank’ta toplanacağı belirtilen açıklamada, Avrupa çapında eczanelerin bağlı olduğu sisteme de yükleneceği, bu sayede Ab içindeki tüm eczanelerin ilaçları bu sistem üzerinden rahatlıkla kontrol edebileceği belirtiliyor.

Sahtekarlar tarafından üretilen ilaçların toplum sağlığına büyük zararlar verdiği bilinen bir gerçek. Sahte ilaçlar ve özellikle internet ortamında mantar gibi büyüyen dolandırıcılar, hem kullanan kişinin sağlığını bozuyor hem de bazı durumlarda ölümüne kadar yol açıyor.

Elde edilen bilgilere göre şu sıralar Avrupa Komisyonu tarafından yürütülen çalışmalarla Avrupa çapında kullanılacak yeni barkod sistemi ve database için mevzuat değişikliği üzerinde duruluyor. İlaç endüstrisi bu uygulamanın 2016’nın ilk çeyreğinde kabul edilerek en geç 3 yıl içinde işleme gireceğini tahmin ediyor.

© SONHABER.NL