Hollanda’da teşkilatlanarak, bu amaç doğrultusunda 2011 yılından beri faaliyetlerini sürdürmekte olan ASBİR Hollanda Şubesi, bir ilki gerçekleştirerek Hollanda’daki Sivaslıları Rotterdam’da bir araya getirdi.

500 civarında bir katılımcıyla gerçekleştirilen programa başta ASBİR Federasyonu Genel Başkan yardımcısı Gazi Kılınç, HOTİAD Başkanı Hikmet Gürcüoğlu, EUBA Başkanı Hasan Aras, Olde Beth B.V. sahibi Adil Karakaya, Anatolia Nuts sahibi Said Yılmaz, Tandartsen Praktijk adına Ahmet ve Hülya Haya, Benim Sigortam adına Mehmet Keskin Nafi Keleş, JILPAQ adına Faruk Halıcı, Köftehor adına Sefa Çopur, yerel siyasetçiler, Oktay Ünlü, Necat Kaya olmak üzere, Hollanda’daki Sivaslılar, STK temsilcileri, girişimciler, hemşeri dernek yöneticileri, basın mensupları ve Sivas âşığı pek çok davetli katıldı.

Programda, sevilen ses sanatçıları Mustafa Karagöz, Turan Yıldırım, Grup Es, sevilen türkülerle davetlilere unutulmaz anlar yaşatırken, Hollanda Mehteran’ın, Mehteran halay ekibinin gösterileri de salondakiler tarafından heyecan ve coşkuya izlendi.

“Misyonumuzda, din, dil, mezhep, görüş ayrımcılığı yoktur”

ASBİR Hollanda üyelerinden Zeynel Abidin tarafından sunulan programın açış konuşması, ASBİR Hollanda Şube Başkanı Göksel Soyugüzel tarafından yapıldı.

ASBİR Hollanda olarak rotalarını 180 derece yaşadıkları ülkeye çevirdiklerine vurgu yapan Soyugüzel konuşmasında özetle şunlara değindi: “Yıllardır özlem duyduğumuz Sivaslıları bir araya getirmenin mutluluğu içerisindeyim. Ne iyi ettiniz de geldiniz. Hoş geldiniz, sefalar getirdiniz. Biz Hollanda Avrupa Sivaslılar Birliği olarak 2011 yılından beri faaliyetlerimizi sürdürmekteyiz ancak 2016 yılında resmî kuruluşumuzu gerçekleştirdik. ASBİR ailesi olarak 2011 yılından beri Sivas'a götürülen akülü engelli arabalarda en çok katkıyı Hollanda şubesi olarak biz yaptık. Sivas’a yatırım için zaman zaman gelen heyetlere toplantılar düzenledik. Yatırımcıları teşvik ettik. Ancak faaliyetlerimiz artık Hollanda ağırlıklı olacak. Burada doğup büyüyen gençliğe Sivas'ımızın değerlerini örf, âdet, gelenek, görenek ve kültürünü öğrenmeleri için çaba sarf edeceğiz. Tabi ki Sivas’la olan bağlantılarımızı ilişkilerimizi aynen sürdürmeye çalışacağız.

Yarım asırdan beri yaşamış olduğumuz ülkede Sivaslıların sayısı gün geçtikçe artmaktadır. Pırıl pırıl yüksek tahsilli gençlerimiz var. Bu gençlerimiz için bir iletişim ağı kurup birbirlerinin bilgi, beceri ve tecrübelerinden faydalanmaları için ortam oluşturacağız. Zira bu durum geleceğimiz için çok önemlidir. Atalarımız boşa dememişler, ‘birlikten kuvvet doğar’ diye. İçerisinde yaşadığımız Hollanda toplumuna, kendi öz değerlerimizi kaybetmeden, taviz vermeden uyum sağlamamız önemlidir. Topluma hizmet veren her kesimde gençlerimizi görmek bizi umutlandırıyor Topluma katkı sunmaları ve bu toplumun değerlerine saygı duymaları bizim için çok önemlidir. Biz ASBİR Hollanda olarak hiç bir kimseye ayrım yapmadan, bir çatı altında Sivas’ın mozaiğini oluşturmak istiyoruz. Bizim misyonumuzda, din, dil, mezhep, görüş ayrımcılığı kesinlikle yoktur ve buna da müsaade etmeyeceğiz.
Dernekler arasında farkındalık oluşturmak adına, kadınların ve gençlerin bu oluşumda daha çok söz sahibi olması gerektiğine inanarak, bu konuda yoğun bir çalışma başlattık. Sivaslıların birbirleriyle olan ilişkilerini güçlendirmek, topluma katılımı artırmak, Sivas ve Sivaslılara dönük yatırımları hızlandırmak, yüreklerde kurulan gönül köprüleri ile uzakları yakın etmek gayesiyle yola çıktık. Bu yolculukta hemşerilerimizin bizlere yoldaşlık etmelerini, destek olmalarını, yönetimde, danışma ve denetleme kurulunda yer almalarını istiyoruz”

Konuşmanın ardından, Hollanda Mehteran kahramanlık Türkülerinden oluşan bir konser verdi. Mehter Başı Ünal Fırat’ın kendi bestelediği “Sivaslılar Geliyor” marşı büyük bir coşkuyla ve beğeniyle izlendi.

ASBİR Federasyon Başkan Yardımcısı Gazi Kılınç, yaptığı konuşmada hem kendi çalışmalarını başlıklar altında sıraladı hem programla alakalı düşüncelerini hem de genel durum hakkında görüşlerini katılımcılarla paylaştı. Gerekli çalışmalar yapılmazsa, önlemler alınmazsa, nesillerimizin kaybolma tehlikesiyle karşı karşıya kalacağına dikkat çeken Kılınç, bu gibi oluşumların yapacakları çalışmaların, nesillerimizin kurtuluşu için hayatî önem taşıdığının altını çizdi.

ASBİR Hollanda Tanıtım Sorumlusu ve Muhasibi Mikail Yılmaz tarafından okunan Sivas Şiirlerinin ardından Almanya’da yaşayan sevilen sanatçı Mustafa Karagöz seslendirdiği eserlerle davetlileri kah hüznün kah coşkunun kucağına attı.

Günün konuşmacısı HOTİAD Başkanı Hikmet Gürcüoğlu, gündemi değerlendirdiği konuşmasında, bundan sonra toplum olarak belirlenen yol haritasının işlerliğe konulması gerektiğine vurgu yaptı. Rotanın, yönümüzün, yüzümüzün, içerisinde yaşadığımız ülkeye çevrilmesini olumlu bir gelişme olarak değerlendiren Gürcüoğlu, kendilerinin bu durumu, yıllardır katıldığı her toplantıda dile getirdiklerini ifade etti.

Sivas’a yapılan yatırımlara da değinen Gürcüoğlu, “Avrupa’da yaşayan memleket sevdalısı olan hemşerilerinin, Sivas'a yatırım yapmak için çok çaba sarf ettiklerine, gereksiz yere bürokrasi engeliyle karşılaştıklarına dikkat çekerek, bundan dolayı maalesef Avrupalı yatırımcıların Sivas'a yatırım yapmak istemediklerine vurgu yaptı. Bu durumun bir an önce düzeltilmesi gerektiğine belirten Gürcüoğlu, düzenlenen bu geceden de hayli memnun olarak ayrılacağını ifade etti.

Halil Yanar tarafından koordine edilen Mehteran halay ekibi, Anadolu’yu baştan aşağı dolanarak farklı yörelerin oyunlarıyla katılımcılara hoşça vakit geçirttiler.

Gecenin son sanatçısı Amsterdam’da yaşayan Sivaslı Turan Yıldırım, Sivas türkülerinden oluşturduğu repertuarıyla dinleyenlerin gönül tellerini titretti. Yüreklerde Sivas’a duyulan hasret, özlem ateşinin üzerine âdeta su serpti.
Programda, Sivasspor tişörtü açık artırmayla satışa sunuldu. Zorlu çekişmeden sonra Anatlioa Nuts sahibi Said Yılmaz 1000 Euro karşılığında tişörtün sahibi oldu.

Programa destek olan, Koç Et Mamulleri, Tandartsen Praktijk, Atlas Otel, Oldebeth Partycentrum, Anatolia Nuts, Anka Psy, JILPAQ, Benim Sigortam, Alps Impex, Yılmaz Finans, Melody, Grup Es, Köftehor, İxir, Buhara Baharat, ECC Helal Certifica, Korkmaz Autobedrijf, Hollanda Mehteran’dan oluşan girişimcilere verilen plaketlerin ardından davetliler için hazırlanan yemek ikramı yapıldı. Program, Grup Es’in seslendirdiği birbirinden güzel türkülerle sona erdi.

ASBİR Hollanda Yönetim Kurulu: Göksel Soyugüzel (Başkan), Aynur Arıkan (Sekreter), Ünsal Artuk (Başkan Yardımcısı) Siyami Demir (Başkan Yardımcısı) Ertuğrul Gültekin (Başkan Yardımcısı), M. Yılmaz (Muhasip/Tanıtım Sorumlusu), Ünal Fırat (Koordinatör), Gökmen Bekar (Gençlik Kolları Sorumlusu) Hülya Kaya (Üye), Beran Yılmaz (Üye), Zeynel Abidin (Üye)