ENBAR (AA) - Irak'ta geçen yılın son aylarında terör örgütü DAEŞ'ten kurtarılan Enbar'ın merkezi Ramadi kentindeki altyapının yüzde 70'inin hasarlı olduğu bildirildi.

Enbar Sağlık ve Çevre Komisyonu Başkanı Esma Abdurrahman, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Ramadi'de pek çok köprü, hastane ve sağlık merkezinin kullanılamaz halde olduğunu belirterek, "Ramadi kentindeki altyapının yüzde 70'i hasarlı." dedi.

Çatışma nedeniyle evlerini terk eden vatandaşların geri dönüşünün sağlanması için çalışmalara devam edildiğini ifade eden Abdurrahman, "Yetkililer, su ve elektrik gibi önemli ihtiyaçların eksikliğinin giderilmesi için çalışıyor. Hasarlı kamu kurumları ve sağlık merkezlerini yenileme faaliyetlerine gece gündüz devam ediliyor." diye konuştu.

Abdurrahman, Enbar eyaletinin bütçesinin çok kısıtlı olduğuna dikkati çekerek, merkezi hükümetten güçlü destek alınamadığını kaydetti. Hükümetin bu seneki bütçesinden eyalet için tahsis edilen oranın ancak yüzde 10'unun verildiğini aktaran Abdurrahman, bu meblağın kurtarılan bölgelere taksim edilemeyeceğini vurguladı.

- Geri dönüş başladı

Ramadi Belediye Başkanı İbrahim ed-Delimi ise terör örgütünden temizlenen kentin büyük oranda geri göç aldığını belirterek, "Çatışmalardan önce Ramadi'de yaklaşık 62 bin aile bulunuyordu. Kentin temizlenmesinin ardından evlerini terk etmek zorunda kalan 50 binden fazla aile geri döndü. Kentten ayrılanların yüzde 75'inin geri dönüşü teyit edildi." dedi.

Kentin teröristler tarafından döşenmiş patlayıcılardan temizlenmesi için çalışmalara devam edildiğini söyleyen Delimi, caddelerdeki moloz ve çöp yığınlarının kaldırıldığını dile getirdi.

Delimi, Ramadi'deki ticaret merkezleri, dükkan ve çarşıların rutin faaliyetlerine devam ettiğini, bölgede herhangi bir DAEŞ tehlikesinin olmadığının altını çizdi.

Irak güvenlik güçleri, geçen yıl sonunda Ramadi'nin merkezini terör örgütü DAEŞ'ten kurtarmış, merkezin çevresindeki bazı bölgelerin kurtarılması için de operasyonlarını artırmıştı.