Foroğraf: Mehmet Köse

26-27 Mart tarihlerinde İstanbul’da gerçekleşen ilk günü Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Başbakan Ahmet Davutıoğlu’nında katıldığı DEİK / DTİK Dünya Türk İş Konseyi Genel Kurulu sona erdi. Bölge temsilcilerinin ve bölge komite başkanlarının da belirlediği seçimlerin en dikkat çekeni Avrupa Bölge Başkanlığı ve komite üyelerinin seçimi oldu. 


29 kişilik Avrupa Bölge komitesine Hollanda’dan 6 kişinin girdiği seçimlerde Avrupa Bölge başkanlığına ise İsviçre’den Suat Şahin seçildi.



Seçimlerden çıkan sürpriz (! ) sonuca göre daha önce iki dönem başkanlık yapan Hollanda’dan Turgut Torunoğulları’nın 3. dönem başkan olacağına kesin gözü ile bakılırken bu kez başkan yardımcılığı çıktı.


Hollanda’dan Osman Çelik, Turgut Torunoğulları, Durmuş Doğan, Ali Bekdur, Saadet Koral, Kaya Turan Koçak, Mehmet Yamaç Avrupa Bölge Komitesine asil üye olarak girerken Rahmi Gemril, Mümim Özer, Metin Yılmaz, İbrahim Karaman, Elvan Şahin isimleri de yedek üyeler listesinde yer aldı.


İki aşamalı yapılan seçimlerin ilk turunda tüm delegeler oyları ile belirlenen komite üyelerini belirliyor. Daha sonra komite üyeleri kendi aralarında bölge başkanı olacak adayları seçimle belirleniyor.



Hollanda’dan Turgut Torunoğulları ve İsviçre’den Suat Şahin’in yarıştığı Avrupa Bölge başkanlığı seçimine gölge düştü.

Seçimleri yakından takip eden bir arkadaşımızın verdiği bilgilere göre; Suat Şahin’in başkan seçilmesi için Müsiad kökenli 6 asil üyenin başkanlık oylamasına bir taktik sonucu girmemesi nedeniyle üçüncü kez başkan olmasına kesin gözü ile bakılan Turgut Torunoğulları’nın seçilemediğini söyledi. 



6 üyenin katılmamasının yanı sıra bir kişinin de29 asil üyeden birinin yerine katılması başkanlık seçimlerine gölge düşürürken; katılan 23 üyenin salt çoğunluğunun oyları ile Suat Şahin DEİK / DTİK Avrupa Bölge Başkanı oldu. 

Seçimleri an ve an takip eden arkadaşımızı yorumunda; İkinci kademe seçimler öncesi Avrupa Bölge Başkanlığı için 29 üyeden 18’inin Turgut Torunoğullarını desteklediğini, fakat 6 üyenin son anda seçimlere katılmamasının daha önceden kapalı kapılar ardında Torunoğullarına karşı düzenlenmiş bir Ali-Cengiz oyunu olarak nitelendirdi.

Not: Yazarımız Yavuz Nufel DEİK / DTİK Avrupa Bölge Başkanlığı seçimleri ile araştırmalarına devam ediyor. Konu ile ilgili yorumu’nu daha sonra okuyabilirsiniz .

Meraklısına not: Matruşka, Rus yapımı bir oyuncak bebek türüdür. Ahşap el yapımı olan bebekler ortasından açıldığında başka bir bebek çıkar, onu açtığınızda yine başka bir bebekçıkar. Mecaz olarak oyun içinde oyun oynayanlar, dümen içinde dümen çevirenler için kullanılır.

©SONHABER.EU