Hollanda’da Türkiye için oy verme işlemi 25 Ekim akşamı itibarı ile bitti. Kullanılan oylar THY uçakları ile Türkiye’ye ulaştı ama Başbakan davutoğlu tarafından Hollandalı Türklere gönderilen mektuplar tartışması bitmedi aksine alevlendi.

Bugün aldığımız haberlere göre T.C Lahey Büyükelçisi Sadık Arslan’ın Hollanda Dışişleri bakbanlığına davet edilerek uyarılacağı öğrenildi.

Hollanda’da çeşitli yayın otganlarında yer alan haberlere göre, AK Parti tarafından partiye oy vermelerini teşvik etmek için Hollanda’da yaşayan Türklere gönderilen mektup hakkında açıklama yapan Sosyal İşler ve Çalışma Bakanı Lodewijk Asscher bunun “tamamen uygunsuz” olduğunu dile getirdi.

Asscher gönderilen bu mektubun Hollanda’daki vatandaşların bireysel özgürlüğünü etkilediğini belirtti. Medyada çıkan haberlerde birçok Türkün gelen bu mektup üzerine kızgınlık yaşadığı ve üzerlerinde AK Partiye oy vermek için baskı hissettiklerine dikkat çekildi.

Temsilciler meclisinde AK Parti mektubu ile ilgili yapılan görüşmede konuşan Bakan Asscher, gönderilen bu mektubun Hollanda hükümetinin entegrasyon hedefi ile ters düştüğünü belirtirken, “Dışişleri Bakanı Koenders ile birlikte Türk yetkililere bunu istemediğimizi anlatmaya çalışacağım” ifadesini kullandı.

Yapılan meclis toplantısında çoğunluğun Türk yetkililerle zaman kaybetmeden bir araya gelinerek bu sorunun çözümlenmesini istediği görüldü. Sosyalist Parti (SP) tarafından sunulan ve Türk Büyükelçiliğinin konu ile ilgili uyarılması tasarısı çoğunluk tarafından kabul edildi. Öte yandan Hollanda Veri Koruma Komisyonu’nun (CPB), AK Partili yetkililerin Hollanda’daki Türk vatandaşlarının adreslerine nasıl ulaştığını araştıracağı kaydedildi.

Dışişler Bakanı Koenders’ın bugün yazılı olarak sunulan SP ve PvdA’nın sorularını cevapladı. Bakan Türk hükümetinin Hollanda Anayasasını ihlal ettiğine dair net bir şeye rastlanmadığını ancak Hollandalı Türklerin bu mektuba tepki vermesinin anlaşılır olduğunu dile getirdi.

Editörün notu:

Haberde yer alan; Bakan Asscher’in , gönderilen bu mektuplarla ilgili olarak Hollanda hükümetinin entegrasyon hedefi ile ters düştüğünü belirtmesi ve “Dışişleri Bakanı Koenders ile birlikte Türk yetkililere bunu istemediğimizi anlatmaya çalışacağım” ifadeleri üzerine; bizde oluşan intiba “Mentuplar demek ki hukuka değil Entegrasasyona tersmiş!” düşüncesi oluştu.

Yine de Hollanda Türk Hukuçular Birliği Başkanı Ejder Köse’ye başvurduk. Köse Son Haber’in sorularına, “ Mektup olayının hukuksal boyutlarını biz de araştırıyoruz. Vatandaşlarımız bu konuda bizde de oldukça başvuruyor. Konunun uzmanı arkadaşlarım araştırmaya başladılar. Başbakan Davutoğlu tarafından yollanan mektuplar yaslara uygun mudur, değil midir en kısa zamanda Hollannda Türk hukulçular Birliği olarak kamuoyunu bilgilendiren bir basın açıklaması yapacağız” dedi.

Öte yandan edindiğimiz bilgilere göre daha önceki seçimlerde de bazı partilerin bu şekilde mektuplar gönderildiğini ve o zaman bu şekilde değerlendirilmediğini ifade edildi.
Hollanda’da Davutoğlu’nun mektubunu alan ( ister Ak Partili olsun ister olmasın)
büyük kesiminin ( yüzde 85 ) rahatsızlık duymadığı ifade edilirken, konunun meclise taşımasının anlamsız olduğunu dile getirildi.