Göteburg-İstanbul seferini yapan Türk Hava Yolları uçağında Pazartesi günü gerçekleşen olayı Elin Ersson isimli protestocu Facebook hesabından canlı olarak yayınladı.

Aynı zamanda öğrenci olan Ersson, 52 yaşındaki Afgan sığınmacının, sınır dışı olayını durdurmak için bilet alarak bindiği uçakta, ayağa kalkarak önce uçağın kalkmasını engelledi.

Canlı yayınlanan protesto sırasında THY kabin memurlarının Ersson'u ikna etmeye çalıştığı görüldü. Bazı yolcuların ise protestocu genç kadına sert bir şekilde müdahale ettiği duyuldu.

Türkçe konuşan bazı yolcuların da destek verdiği protesto sonucu sınır dışı edilmek istenen yolcu uçaktan alkışlar arasında indirildi. Ersson'un destek karşısında duygulandığı anlar da kameraya yansıdı.

Bu anlarla ilgili olarak Guardian gazetesine konuşan 21 yaşındaki Ersson, eylem sırasında Türkçe konuşan kişinin verdiği destekle ilgili, "Çok iyi geldi. Bana yalnız olmadığımı hissettirdi." dedi.

İsveç medyasında olayla ilgili yapılan haberlerde genç aktivist hakkında bu eylemi nedeniyle soruşturma açılabileceği belirtiliyor.

THY pilotunun kararı ile indirildi
Afgan sığınmacının ise ileriki bir tarihte sınır dışı edilebileceği aktarılıyor.

Bu arada İsveç Cezaevi ve Gözaltı Kurumu basın sözcüsü Ulf Mossberg, BBC'ye yaptığı açıklamada, Afgan göçmen ve ona eşlik eden İsveçli güvenlik güçlerinin uçaktan THY pilotunun kararı ile indirildiğini söyledi.

İsveç Göçmenlik Kurulu, Afganistan'ı "güvenli ülkeler" arasında görüyor.