Ben de sayın Şen'e soruyorum: Biz başka bir fuarı mı gezdik, yazdıklarımız hayal ürünü müydü?

Geçen hafta, ben de dahil, Türk medyasının sitayişle söz ettiği Utrecht Turizm Fuarı, Prof. Dr. Faruk Şen'e göre, 'Gecekondu Fuarı' gibiymiş.

Türk standlarının bulunduğu yere sadece Türkler gelmiş ve hiçbir Hollandalı yanaşmamış.

Fuar'a katılan Türk Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy'un konuşmasını da Türk yerel basını beğenmemiş. Bunların hepsini sayın Şen, kendi yayın organı BRANDDAY.NET haber portalında yayınlamış. Bizden de bazı arkadaşlar bunları kendi haber portallarında aşağıdaki gibi yayınladılar:

“Utrecht Turizm Fuarı gecekondu fuarı gibi”
Uzun süredir Avrupalı Türklerin Turizme katkılarını araştıran TAVAK Başkanı Prof.Dr. Faruk Şen, Utrecht Turizm Fuarını gecekondu fuarına benzetti.
İş adamı Turgut Torunoğulları’nın desteği ile yaptığı araştırma raporunu açıklamak için Hollanda’ya gelen Şen, Fuarın ilk günü araştırmanın bir nüshasını Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy’a verdi. Daha sonra Torunoğulları ile birlikte bir basın toplantısı düzenleyerek araştırması hakkında bilgi verdi.

Hollanda’dan Almanya’ya geçen Şen çeşitli temasların ardından Zeki Şahin’in. Kanal Avrupa TV’de sunduğu Avrupa Masası propramının canlı yayın konuğu oldu. Geçtiğimiz gün Türkiye’ye dönen Şen, kendi yayın organı BRANDDAY.NET haber portalında yayınladığı haberlerde Hollanda Türk basınından övgülerle söz ederken Utrecht Turizm fuarı’nı yerden yere vurdu.

Şen’in ilgili haberler şöyle:

Utrecht Turizm Fuarı hakkında:
Utrecht Turizm Fuarı ikinci sınıf bir fuar. Hollanda’da gerçekleşen bu fuar Avrupa’da bir salonda gerçekleştirilen gece kondu fuarına benziyor. Fuara en görkemli katılımı Türkiye gerçekleştirdi. Fakat Türklerin fuar alanında yalnız Türkiye’den gelen yetkililer ile Hollandalı Türkler bulundular. Karşılıklı selamlaştılar. Hollandalılar pek uğramıyor. Bu fuara bu kadar para harcamanın hiçbir anlamı yok. Türk yetkililerin bunu görmesi lazım.

Hollanda Türk basını hakkında:
Hollanda’da yerel Türk basını gayet aktif bir şekilde çalışıyor. Bunlar Türklere yönelik haberleri ön plana çıkarırken Türk işadamlarını da konumunu ciddi bir şekilde irdeliyorlar. Utrecht Turizm Fuarı’nda boy gösteren Türk yerel basını Bakanın konuşmasını beğenmediler.

Ben üstteki haberi okuyunca çok şaşırdım doğrusu. Fuar'ın açılış günü kendisi ile yan yana oturduğum sayın Şen'i, Almanya'da yıllarca iyi ve hayırlı işlere imza atmış bir kişi olarak tanıyorum.

Son olarak, hepimizin çok sevdiği ve takdir ettiği Turgut Torunoğulları'nın desteği ile yapmış olduğu, 'Avrupa Türkleri'nin Türk turizmine katkısı' başlıklı araştırması da takdire şayandı.

Şen, bu konudaki raporu da Bakan Ersoy'a takdim etme fırsatı bulmuştu.

Peki, sayın Şen'in Utrecht Turizm Fuarı'nı neden küçümsedi?
Şen'e göre, 'Gecekondu Fuarı gibi' yakıştırmasını yaptığı Fuarda,Türk standlarının bulunduğu yere sadece Türkler gelmiş ve hiçbir Hollandalı yanaşmamış.



Fuar'a katılan Türk Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy'un konuşmasını da Türk yerel basını beğenmemiş.
Hayret! Biz başka bir fuarı mı gördük acaba?
Türk medyasında, 'Türkiye Fuar'ın yıldızıydı' diye başlık atan medya sayısı bir hayli çoktu. Ben de 'Utrceht Turizm Fuarı'nda Türkiye şöleni' başlığını kullanmıştım.

Utrecht Belediye Başkanı'nın, her şeyi bir kenara atarak Türk standına gelişi ve Bakan Ersoy ile birlikte açılışı yapışı hayal mıydı acaba?
Türk Turizm ve Tabıtma Müşavirliği'nin, Türk Hava Yolları'nın, Corendon'un, Kuşadası, Bodrum ve daha pek çok yöremizin standları muhteşem değil de gecekondu gibi miydi?



Kuşadası standında yapılan, 'Türkiye seyahati çekilişlerine' katılan yüzlerce kişi Hollandalı değil miydi? (Her gün iki kişiye Kuşadası seyahatı hediye edildi. Bazı istisnalar ile pek çok Hollandalı'ya da bonkörlük yapıldı.

Şen'e göre, Kültür ve Turizm Bakanı Ersoy'un konuşmasını yerel basın mensupları beğenmemiş. Hangi basın mensubu beğenmedi acaba, öğrenebilir miyiz?
Sayın Şen, bu açıklamasıyla biz medya mensuplarını da yalancılıkla suçlamış olmuyor mu? Aslında, Prof. Dr. Faruk Şen'e darılmamak lazım: Zira kendileri, sadece fuarın açılış günü ordaydı.
Açılış gününe de sadece turizmciler ve ve medya mensupları katılırlar. Kaldi ki ben, her yıl yaptığım gibi, fuarın açık olduğu tüm günlerde oradaydım.

Utrecht Turizm Fuarları'nı beğenmediğimiz ve eleştirdiğimiz yıllar da oldu. Bu konuyu Şubat 2019 Bülteni'mde daha detaylı bir şekilde ele alacağım. Bekleyiniz lütfen.

İlhan Karaçay