Hollanda’nın sahil kasabası Scheveningen’de bulunan ve bir dönem Hollanda Kraliçesinin yazlık sarayı olarak kullandığı Kurhaus Hotel’de düzelenen toplantıya Türk ve Hollanda’lı işadamları ve STK temsilcilerinden oluşan yaklaşık 500 davetli katıldı.

Hollanda Dışişleri Bakanlığı, Diş Ekonomik İlişkiler Kurulu, (DEIK), Hollanda Orta ve Küçük İşletmeler Birliği, (MKB), Sanayi ve İşverenler Konfederasyonu (VNO-NCW) ve Netherlands Enterprise Agency (RVO) ile birlikte organize edilen Hollanda-Türkiye İş Forumu daha gün bitmeden meyvelerini verdi.

Türkiye’den gelen heyetin başında T.C. Ekonomi Bakanı Mustafa Elitaş ve Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği (MÜSİAD) Başkanı ve Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu (DEİK) Başkan Yardımcısı Nail Olpak vardı.

Elitaş’ın mevkidaşı Hollanda Kraliyeti Dış Ticaret ve Kalkınma İşbirliği Bakanı Lilianne Ploumen’ın başında bulunduğu Hollanda heyetinde ise Ploumen’ın yanı sıra Hollanda Orta ve Küçük İşletmeler Birliği, MKB Başkanı Michaël van Straalen da hazır bulundu.

HOTİAD Başkanı Hikmet Gürcüoğlu, davetlilere hitaben konuşmasında iki ülke arasında gelişen ticaretin artırılması için bu iş formunun önemine değinerek, özetle HOTİAD’ın çalışmalarından söz etti.

hotiad6

Vize kalkmalı

Hollanda MKB Başkanı Michaël van Straalen ise iki ülke arasında ticaretin ve yatırımların artmasının Türklere uygulanan vizlerin kalkmasına bağlı olduğunu belirterek, işadamlarının önünün daha da açılması için Türkiye’ye uygulanan vizenin kalkmasının şart olduğunu dile getirdi.

Ev sahibi konumundaki Hollanda Kraliyeti Dış Ticaret ve Kalkınma İşbirliği Bakanı Lilianne Ploumen ise 1612 yılında başlayan Türkiye Hollanda arasındaki dostluğun ve işbirliğinin 400 yıldır sorunsuz sürdüğünü dile getirerek başladığı konuşmasında 3 milyon Suriyeli mülteciye kapılarını açan Türkiye’ye övgüler yağdırdı.

T.C Ekonomi Bakanı Mustafa Elitaş, Dünya ekonomisinin yüzde 3 büyüme kaydettiği geçtiğimiz sene Türk ekonomisinin geçtiğimiz yıl yüzde 4 büyüme kaydetiğini belirterek, müteahhitlik alanında da Türkiye ve Hollanda’nın karşılıklı ve üçüncü ülkelerde birçok ortak projeye imza atacaklarına inandığını söyledi.

İmzalar atıldı

İki günlük ziyaret sırasında Rotterdam Limanını gezen ve bilgi alan Elital ve beraberideki heyet, yine Hollandalı ve Türk İşadamlarından oluşan NETUBA’yı da ziyaret ederek iş adamları ile bir süre görüşerek bilgi aldı.

hotiad4

İş Forumu öncesinde Türkiye ile Hollanda arasında Ekonomik ve Ticari Ortaklık Komitesi (JETCO) AnlaşmasınatTaraflar adına imzaları Bakan Elitaş ve mevkidaşı Ploumen attı.

İş Formunda ise konuşmaların ardından proğramd devam ettiği sırada özel bir odaya geçen Türk ve Koreli işadamları Türkiye için hem denizde hem karada giden otobüsler için anlaşma imzaladı. Türkiye adına imza atan yine Bakan Elitaş oldu. T.C Lahey Büyükelçisi Sadık ARslan da imza töreninde hazır bulundu.

Atılan imzaların ardından yapılan değerlenedirmeler HOTİAD 2016 İş Formunun ilk meyvelerini daha form bitmeden verdiği şeklinde değerlendirildi.

İmzaların atılmasının ardından koşar adımlarla daha önceden hazırlanan “EXPO 2016 Antalya Hollanda pavyonu tanıtım salonuna geçen Elitaş’a Hollandalı yetkililer tarafından bir brüfing verildi.

Günün sonunda Hollandalı usta sanatçı Najib Amhali’nin stand-up gösterisi davetlileri hem güldürdür hem düşündürdü.

Günün sonunda yapılan değerlendirmelerde katılımcılar, bu zamana kadar Hollanda- Türkiye arasında yapılan en kapsamlı ve en verimli bir toplantı olduğunu belirtilirken, daha toplantı bitmeden meyvelerini veren; 400 yıllık Türkiye- Hollanda dostluğunu bu tarihi sarayda bir kez daha perçinleyen; bir toplantı olduğu görüşünde birleşildi ve bu toplantının böyle bir zaman diliminde Türkiye düşmanlarını çatlatacağı dile getirilerek Başkan Hikmet Gürcüoğlu nezdinde HOTİAD’a teşekkür edildi.

hotiad1

©SONHABER.EU