Son dönemde dijital teknolojilerin de gelişmesiyle beraber piyasada daha önce kurulan şirketlerden farklı olarak, müşterilerine çok daha uygun fiyatlarla hizmet sunan bir çok yeni firma ismi duyulmaya başlandı.

Bunlardan en son hayatımıza giren ise, Türkiye'ye ücretsiz para transferi sunan ve tamamen dijital bir servis veren uluslararasi para transferi şirketi TransferGo.

Bu şirket, 2012 yılında Ingiltere'de, şu anda şirketin genel müdürlüğünü yapan Litvanya doğumlu Daumantas Dvilinskas ve 3 Litvanyalı arkadaşı tarafından kurulmuş. Uluslararası para transferi alanına yepyeni bir hizmet anlayışı getiren Daumantas Dvilinskas, ayni zamanda 2017 yılında Forbes dergisinin finans dünyasının başını çeken 30 yaşın altındaki en başarılı genç liderleri listelediği ‘Forbes 30 Under 30’ listesine de girmiş.

Ancak bu tur yeni hizmetler beraberinde, bu şirketler nasıl bu kadar düşük fiyatlarla hizmet verebiliyor, bu şirketlerin gelir kaynağı nereden sorularını da getiriyor.

Son Haber’in de geçtiğimiz aylarda Türkiye pazarına girdiğini duyurduğu şirketin Türkiye ülke Müdürü Senem Öztürk'le görüşerek, TransferGo'nun nasıl ücretsiz para transferi gerçekleştirebildigini sorduk. O da bize önce şirketin kuruluş hikayesinden bahsetti ve daha sonra da para transferi sisteminin detaylarını aktardı.

Şirketin kurucuları Ingiltere'de eğitimlerini aldıktan sonra, orda kalıp, ticaret hayatına atılıyorlar. Litvanya'dan ithal ettikleri ürünlerin Ingiltere pazarında satışını yaparlarken, yurtdışındaki tedarikçilerine de bankalar üzerinden ödemelerini yapıyorlar.

Yaptıkları iş, bankaların uluslararası para transferlerinden kestikleri yüklü masraf ve komisyon gibi ek ödemeler nedeniyle oldukça maliyetli bir operasyona dönüşüyor, ve bu sırada akıllarına yeni bir iş modeli geliyor.

Litvanyalı olarak ülkelerinden uzakta yasayan ve kendileri gibi ülkeleriyle ticari ve bireysel olarak para alışverişinde bulunan diğer göçmenlerin de ihtiyaçlarını göz önünde bulundurarak bankacılık sistemine alternatif bir sistem geliştiriyorlar.

Bu sayede de eski iş ölüyor, fintech diye bilinen, en basit sekilde finans hizmetlerinin yeni teknolojiler üzerinden yürümesi olarak tanımlayabileceğimiz bir sektörde yepyeni bir şirket doğuyor.

Şirketin iş modeli Local-In Local-Out olarak adlandırılıyor. Bu şu demek oluyor: Siz Hollanda’dan Türkiye'ye para transferi yapmak istediğinizde, aslında sizin paranız ülke değiştirmiyor, siz göndermek istediğiniz tutarı, TransferGo'nun Hollanda bankasındaki hesabına gönderiyorsunuz, TransferGo da ödemenizi aldıktan sonra, Turkiye bankasında bulunan kendi hesabından, Turkiye'de paranın yatmasını istediğiniz hesap numarasına ödemeyi geçiyor.

Yani bu iş modeliyle, aslında ülkeler arası transferden doğan maliyetler ortadan kalkmış oluyor, ve yurtiçi transfer benzeri bir işlem gerçekleştiriliyor.

Bu nedenle de modelin ismi Local-In Local-Out oluyor. TransferGo 2012 yılından itibaren 47 ülkede bulunan çeşitli bankalarda bu şekilde transfer hesapları açarak para transferi ağını genişletiyor.

2018 yılında da Avrupa'dan Turkiye pazarına olan para transferlerini başlatıyor ve toplamda 900 binin üzerinde müşteriye ulaşıyor.

Netflix, Spotify gibi dijital müşterilerin en aşina olduğu diğer dijital servislerde de görebileceğiniz gibi, ücretsiz servisin yanında, daha iyi bir hizmete dayalı olarak ücretli servis seçenekleri de bulunuyor.

Ücretsiz servis 3-4 is gününde parayı Turkiye'ye ulaştırırken, ücretli servisler daha hızlı hizmet veriyorlar.

Örneğin 2.99 Euro ödeyerek yarım saat içerisinde Hollanda’dan Türkiye'ye para göndermek mümkün oluyor. Veya 0.99 Euro ödeyerek ertesi gün hesaba geçsin diyebiliyorsunuz.

Üstelik bu komisyonlar, gönderilmek istenen para tutarına göre değişkenlik göstermiyor. Yani 500 Euro veya 2000 Euro göndermenize bağlı olarak değişmediği için, müşteriler de genelde hızlı servisi tercih ediyorlar ve bu küçük meblağları ödemekten kaçınmıyorlar.

Genelde soru işareti olan, bu tür şirketler nereden para kazanıyor sorusunun cevabı olarak ilk sirada, diğer modellere göre daha az maliyetli bir iş modeli olması ve ikinci sırada da, şirketin sadece ücretsiz değil ücretli servisler de sunması ve bu servislerin müşteriler tarafından ücretsiz servise göre daha çok tercih edilmesi geliyor.

TransferGo’nun sayfasına buradan ulaşabilirsiniz.

WhatsApp’ta ücretsiz bültenimize abone olun, Hollanda ve diğer Avrupa ülkeleri gündeminden seçtiğimiz haberler her gün telefonunuza gelsin! Abone olmak için tıklayın

© SONHABER.EU
Haberlerimizi izin almadan kullanmayınız!