Hollanda’nın De Telegraaf Gazetesi’nde geçtiğimiz günlerde yer alan habere göre toplamda, 1.9 milyon Hollandalı organlarını bağışlamak istemediklerini açıkça belirtti.

Türkler ‘HAYIR’ DİYOR

Hollanda’da yaşayan yabancıların arasında özellikle Faslılar arasında olağanüstü bir HAYIR artışı var. İki yıl içinde, ilgili kayıt kurumlarına ‘hayır-kayıdı’ ‘Nee-registraties’ yaptıranların sayısı 38.000'den 82.000'e yükseldi. Organ bağışı konusunda “hayır” kaydı yaptıran Türk kökenlilerin sayısı 25 binden (2014) 54 bine yükseldi.

FASLILAR

Bu yılın başlarında, Faslılara kök hücre bağışçısı olma çağrısı yapmak için bir kampanya başlatıldı. Faslı özgeçmişe sahip insanların kök hücre bağışçılığı konusunda da büyük bir sıkıntısı var. Kampanya için bir imam kullanıldı, çünkü Fas toplumu arasında İslam tarafından organ bağışı yapılmasına izin verilip verilmediğine dair pek çok belirsizlik var.

'İTİRAZINIZ YOKSA ORGANLARINIZ ALINACAK'

Yeni bağış kanunu 2020 yazında yürürlüğe girecek ve itiraz edilmediği takdirde herkesin organ bağışına 'itirazı yok' anlamına gelecek. Bu durumda organlarını bağışlamak istemeyenler, itirazlarını ilgili organ kayıt kurumlarına (Donorregister) mektupla ya da BURAYA TIKLAYARAK resmi internet adresinden bildirmek zorundalar. Aksi takdirde yasaya göre organlarınız alınabilinecek.

DİNİ SEBEPLER ÖNEMLİ ETKEN

Ortalama olarak, toplumdaki belirli grupların, organlarını bağışlamak istemediklerini kayıt kurumlarına daha sık kaydettirmeleri dikkat çekiyor. Örneğin, coğrafi olarak, Hıristiyanların yoğunlukla yaşadığı belediyelerde, bağışa itiraz edenlerin sayısı Hollanda'nın diğer bölgelerinden daha yüksek. Özellikle de Ortodoks Hıristiyanları.

İSLAM’DA ORGAN BAĞIŞI

Konu ile alakalı sorulara en son cevabı
Diyanet İşleri Eski Başkanı Mehmet Görmez 2015 yılında yaptığı bir konuşmasında, "Organ bağışı candan cana yapılacak en büyük sadakadır. Hem kendimize hem topluma hem de yaratıcımıza karşı sadakatimizi gösteren en önemli davranışlardan birisidir" şeklinde vermişti.

Haber: Sonhaber/ Ufuk/Murat Yakar