İlhan KARAÇAY / Amsterdam

Bu kahpelik daha ne kadar devam edecek?

Hollanda'da planlanan eğitim projesi, Erdoğan'ın değil, Hollanda Türkleri'nin isteğiydi...

İki hafta önce Büyükelçimiz ile görüşen Hollandalı Bakan, şimdi neden Don Kişotluk yapıyor?

Dil, kültür ve din dersleri, entegrasyona zararlıysa, Hollanda 115 ülkede, neden 198 okul açtı?

Geçen defaki eleştirlerden sonra yazdıklarımı şimdi tekrarlıyorum:

Hollanda medyası konuyla ilgili olarak kıyameti koparıyor.

Konu, ülkenin yarı devlet teşekkülü olan NOS (Hollanda Yayın Vakfı) Televizyonu tarafından görüntülü ve web sayfası haberleri ile çarpıtılınca, ülkedeki tüm yayın organları, konuya aynı minval üzerinde tepkili haberler yayınladılar.

Ülkenin Sosyal Demokrat görüşlü gazetesi De Volkskrant, 'Ankara'nın uzun eli' diyerek, Erdoğan'ın Türk gençlerine pençe attığını, bu nedenle de Türk gençlerinin entegrasyonuna zarar verileceğini iddia etti.

Ülkenin en büyük gazetesi De Telegraaf ise, 'Türkiye'nin planı mide bulandırıcı' başlığı ile verdiği haberinde, Türk çocukları için çok yararlı olacak bu planı, 'Entegrasyona engel olacak' iddiasında bulunanları konuşturarak baltalamaya çalıştı.

Koalisyon hükümetinin en büyük ortağı VVD Partisi milletvekili bayan Bente Becker'in, 'Erdoğan, Türk pasaportlu Hollandalıları, kendi boyundurluğu altında tutmak istiyor' sözlerine yer verdi. Bayan Becker aynı mülakatta, 'Türk çocuklarına kendi dil ve kültürlerinde ders vermenin hiçbir sakıncası yok. Ama neden Ankara'dan yönetilen okullarla? Bu, entegrasyon için hiç yararlı olmaz' dedi.

De Telegraaf. muhalefette olan İşçi Partisi milletvekili Gijs van Dijk'in şu sözlerine yer verdi:
'Türk devleti, Hollandalı Türkler'i kaçıncı defadır hatalı bir şekilde etkilemeye çalışıyor. Şimdi de haftasonu okulları ile çocukları küçük yaştan itibaren Türk tarafına çekmek istiyor. Bu mide bunaltıcı bir plandır. Çocuklar Erdoğan'a karşı korunmalıdır.

Hükümet ortağı D66 Partisi milletvekili Jan Paternotte'nin De Telegraaf'ta yayınlanan sözleri şöyle:'Planı uygulamak yasak değildir. Hollanda'nın da dış ülkelerde okulları var. Ama burada Erdoğan'ın, Avrupa'daki Türkler'i boyundurdluğu altına sokma isteği var. Bu nedenle hükümet bu işe el atmalıdır.'

Haberlerde konuşulanları bir kenara atalım ve Jan Paternotte'nin, 'Hükümet bu işe el atmalıdır' sözünü değerlendirelim.
Evet, burada asıl eleştirilmesi gereken Hollanda hükümetleridir.
2004 yılına kadar, Türk çocuklarının okullarda kendi dil ve kültürlerinde ders görmeleri mümkündü. Ne var ki, Hollanda hükümeti o zaman 70 milyon euro tasarruf etmek için bu eğitime son verdi. Kararı protesto eden bizlere de, 'Parayı Türkiye versin' diye aleni bir açıklama yapıldı.
Şimdi, tam 14 yıldır bu konuyu irdeleyen Türk Sivil Toplum Kuruluşları'nın sesine kulak veren Ankara'nın top ateşine tutulması Allah'tan reva mı

İŞTE 2004'TEKİ ÇABALARIMIZIN BELGESİ:
Nijmegen şehrinde yapılan toplantıya, Hollanda'nın dört bir yanından binlerce Türk ailesi katılmıştı. 'Hollanda'da Tarihi Bir Gün' olarak kayıtlara geçen o toplantıda, Hollanda devletinin vermeyi esirgediği parayı, Türkler kendi aralarında toplama kararı alınmıştı.Fotoğrafta toplantıya ait haberi iki sayfa halinde veren DÜNYA gazetesinin kupürü görülüyor.


En önemli açıklamalardan biri de Hollanda Sosyal Güvenlik Bakanlığı'ndan geldi. Bakanlığın reaksiyonu şöyle: 'Ülkeler, dışarıdaki vatandaşlarının eğitimi için teşvikte bulunabilirler. Pek çok ülke gibi, Hollanda'da bunu yapıyor. Bizim istemediğimiz, bu eğitimin entegrasyonu zedeleyecek olması ve demokrasiye zarar vermesidir. Bu konuda şüpheye düşersek derhal müdahale ederiz.'

NANKÖRLÜK
Türkiye ile ilişkilerinin 400 yılı geçtiğini unutan, varlığını Osmanlı İmparatorluğu'na borçlu olan Hollanda'nın, adeta suni olarak yaratılan her olaydan sonra ortalığı velveleye vererek ilişkileri bozması anlaşılır gibi değil.
Kapatılan her olayı temcit pilavı gibi, ısıtıp ıstıp önümüze koyan Hollanda, şimdi de durup duruken Türk çocuklarının eğitim sorununu yenide gündeme getirdi.

Kaldı ki, daha iki hafta önce Hollanda'ya gelen Gençlik ve Spor Bakanı Mehmet Muharrem Kasapoğlu, mevkidaşları ile görüştü. Daha sonra, Lahey Büyükelçimiz Şaban Dişli Hollanda Sosyal İşler ve İstihdam Bakanı Wouter Koolmees'a bir nezaket ziyareti gerçekleştirdi.

WhatsApp’ta ücretsiz bültenimize abone olun, Hollanda ve diğer Avrupa ülkeleri gündeminden seçtiğimiz haberler her gün telefonunuza gelsin! Abone olmak için tıklayın

© SONHABER.EU
Haberlerimizi izin almadan kullanmayınız!