Türkiye’nin ardından Avrupa’da da tartışılan tek saat uygulaması, Benelüks ülkelerini harekete geçirdi.

Avrupa Birliği (AB) Komisyonu’nun 2019 yılından itibaren mevsimsel saat uygulamasını bırakarak tek saat uygulamasına geçilmesi teklifinin ardından Belçika, Lüksemburg ve Hollanda ortak referandum düzenleyeceklerini duyurdu.

AB gayrı resmî liderler zirvesinde sunulan teklif
Salzburg’da düzenlenen Avrupa Birliği gayrı resmi liderler zirvesinde AB Komisyon Başkanı Jean-Claude Juncker, “AB’nin durumu” isimli konuşmasında yaz ve kış saati uygulamasının değiştirilmesi için bir teklifte bulunmuştu. Yapılan açıklamaya göre, Avrupa Birliği üyesi ülkeler mevsimsel saat uygulamasından vazgeçecek ve yaz veya kış saati arasında seçim yapacak.

Yaz saatini tercih edenler için son zorunlu değişiklik 31 Mart 2019 tarihinde gerçekleştirilecek. Kalıcı olarak kış saatine geçecek ülkeler ise son saat değişimini 27 Ekim 2019’da yapacak.

Benelüks ülkeleri referanduma gidiyor
Belçika, Hollanda ve Lüksemburg’dan oluşan Benelüks ülkeleri, yeni saat uygulaması ile ilgili bir karara varmak için bir referandum düzenleyecek. Belçika Başbakanı Charles Michel ortak referandum yapacaklarını bildirdi. Buna göre eş zamanlı olarak düzenlenecek referandumların sonuçlarının dikkate alınarak her üç ülkede de aynı zaman diliminin tercih edileceği paylaşıldı.