banner84

Hollanda'da Türk girişimcileri derneği TNOP'tan Rutte'ye uyarı mektubu

GÜNDEM 08.06.2020, 10:22
Hollanda'da Türk girişimcileri derneği TNOP'tan Rutte'ye uyarı mektubu

Kısa adı TNOP olan Hollanda Türk Girişimciler Derneği, Hollanda Başbakanı Mark Rutte nin geçtiğimiz günlerde Türkiye nin Korona virüsü ile mücadelesi ve durumunun virüsün patlama yaptığı İtalya ve İspanya dan daha kötü gösterildiği açıklaması nedeniyle rahatsız olduklarını belirten uyarı gibi bir mektup gönderdiler.

TNOP Başkanı Durmuş Doğan yaptığı yazılı açıklamada “Hollanda Başbakanının yapmış olduğu basın açıklamasında Türkiye ile ilgili seyahatler için farklı bir tespit yapmasına karşı kendilerine bir mektup gönderdik. Aynı mektup Hollanda başbakanı Mark Rutte nin dışında Dışişleri bakanı Stef Blok, Ekonomi Bakanı Signid Kaag, VNO NCW başkanı Hans de Boer ve MKB başkanı Jacco Vonhof a da gönderilmiştir. Türkiye’nin Korona ile mücadelesi ve durumu İtalya ve İspanya gibi ülkelerden daha olumsuz gösterilerek Türkiye’ye hem tatil hemde ticaret amaçlı gitmek isteyenler üzerinde olumsuz etki yaratmayı amaçlıyan bu açıklamalardan duyduğumuz rahatsızlığı kendilerine ilettik.”dedi.

Hollanda’da ulusal ve yerel medyanın geniş yer verdiği mektubun orjinali şöyle:

Zijne excellentie Minister President Mark Rutte,

Zoals vele Nederlanders, hebben ook wij uw persconferentie met veel belangstelling gevolgd. Wij zijn blij dat de overheid haar uiterste best doet om het COVID-19 virus te bestrijden, met alle middelen die ze tot haar beschikking heeft.
Wij kunnen zien, dat deze aanpak tot nu toe positief effect heeft gehad met betrekking tot de bestrijding van het virus. Echter, we zijn er nog niet. Met onze (lokale) overheden, de inwoners van dit land en onze ondernemers zijn wij vastberaden om dit virus te overwinnen.
Nu er bekend is gemaakt dat er mogelijkheden zijn voor een ruimere samenleving in zowel binnen- en buitenland, kan men weer reizen en op vakantie gaan. Ook de handel kan hierdoor wederom toenemen. Wij als Turks Nederlandse Ondernemersverenigingen Platform verwelkomen deze ontwikkelingen van harte. Zoals onze naam ook stelt, hebben wij in ons ledenbestand merendeels ondernemers die van Turkse afkomst zijn.
Vertrouwende dat de veiligheidscodes weloverwogen gemaakt zijn, willen wij bij deze toch melden dat wij zeer teleurgesteld zijn in uw reisadvies voor Turkije, dat op de kaart is aangemerkt als code oranje.
Jaarlijks gaan honderdduizenden Nederlandse Turken op familiebezoek naar hun geboorteland of het geboorteland van hun ouders, om daar hun naasten en geliefden weer te zien. Zeker na al de problemen in de laatste drie maanden is het van groot belang de familiebanden op deze persoonlijke manier in stand te houden.
In Nederland zijn ongeveer 25.000 ondernemers van Turkse afkomst en duizenden bedrijven doen zaken met Turkije. Wij volgen de ontwikkelingen in Turkije dagelijks en zijn ervan overtuigd dat Turkije op gelijke voet staat met Nederland in het onder controle brengen en beheersen van COVID-19.
Het is voor ons dan ook zeer teleurstellend dat Turkije als niet-veilig land is aangemerkt. Italië, met het hoogste aantal Corona doden in Europa, heeft code geel. Turkije daarentegen, waar procentueel veel minder doden zijn geregistreerd, heeft code oranje gekregen.
Het zou onze acceptatie van dit besluit enigszins vergemakkelijken, wanneer er een concrete en neutrale onderbouwing werd gegeven voor deze indeling.
Leiden, 5 juni 2020 Leiden, 6 juni 2020

Ondernemers die handeldrijven met Turkije komen in verdere problemen, als deze codering onnodig gehandhaafd blijft.
U zult het waarschijnlijk met ons eens zijn, dat Turkije een belangrijke handelspartner is. Hierdoor is het voor Nederland ook van belang om de contacten te normaliseren.
Wij verzoeken u dan ook om samen met de overige beleidsbepalers, bij een volgende evaluatie, maar liever eerder, de belangen van de bezorgde ondernemers mee te nemen in de besluitvorming en het reisadvies te heroverwegen.
Wij willen ondernemen en ondersteunen.
In afwachting van uw heroverweging verblijven wij,

Namens de Turks Nederlandse Ondernemersverenigingen Platform

Durmuş Doğan (voorzitter)

Aangesloten ondernemersverenigingen
Tover Leiden
KOV Den Bosch
TOV Arnhem
TOV Utrecht
Amsterdam Ondernemers Eenheid

WhatsApp’ta ücretsiz bültenimize abone olun, Hollanda ve diğer Avrupa ülkeleri gündeminden seçtiğimiz haberler her gün telefonunuza gelsin! Abone olmak için tıklayın

Haberlerimizi izin almadan kullanmayınız
 

Yorumlar (3)
Korkusuz 11 ay önce
AB ulkelerindeki vakalar Turkiyeden kat kat fazla oldugu halde burdada Turkiyeye haksizlik yapilmasini uzuntu ile karsiliyorum.
Makbule Karakoc 11 ay önce
Allah razi olsun sizlerden sagde Turk idarecilerin değil tüm Turk Vatandaşlarının hakkını savundunuz. TÜRKİYE ye gidemesem bile en azından sizin gibi girisimcilerimizin olduğunu el ele verdiğini görmek beni tüm Türk Vatandaşlarımızı ziyadesiyle memnun etti.
E.Bayram 11 ay önce
Yuzde bir,milyon,siyasi bir tutum icersinde hollanda,Almanyayi bekliyor.

Gelişmelerden Haberdar Olun

@