Hollanda’da bir sivil toplum kuruluşunun başlattığı imza kampanyası sonucu yapılması kararlaştırılan, Avrupa Birliği ile Ukrayna arasında 2014’te imzalanan Ortaklık Anlaşması’na ilişkin referandum için oy kullanma işlemi başladı.

Sabah yerel saatle 07.30’da başlayan oy verme işlemi akşam saat 21.00’de sona erecek.

Seçimler gibi referandumun da hafta içi yapıldığı ülkede halk belirli yerlerde kurulan sandıklara ilaveten tren istasyonlarında da oy kullanılabiliyor. Bu kapsamda çok sayıda tren istasyonunda kurulan merkezlerde oy verme işlemi saat 05.00’de başladı.

Bağlayıcılığı bulunmayan, hükümete tavsiye niteliğindeki referandum süreci “Avrupa Birliği Vatandaşları Komitesi” adlı oluşumun imza kampanyasıyla başlamıştı.

Kampanyada toplanan imzaların yasaların öngördüğü yeterli sayıda olduğuna karar veren Hollanda Seçim Kurulu 14 Ekim 2015’te ortaklık anlaşmasına ilişkin halk oylaması yapılacağını açıklamıştı.

Hollanda’da 1 Temmuz 2015'te yürürlüğe giren yasaya göre mecliste kabul edilen herhangi bir kanun ya da anlaşmayla ilgili referandum talep etmek için 300 bin imza toplamak yetiyor.

Avrupa Birliği Vatandaşları Komitesi tarafından başlatılan kampanyada 427 bin 939 imza toplanmıştı.

Referandumun geçerli olması için katılım oranının en az yüzde 30 olması gerekiyor.

Avrupa Birliği ile Ukrayna arasında 2014’te imzalanan Ortaklık Anlaşması Hollanda’da geçen yıl temmuz ayında onaylanmıştı.

AA