RABAT (AA) - Türkiye’nin Rabat Büyükelçisi Ethem Barkan Öz, Fas kamuoyu ve medyasına Fethullahçı Terör Örgütü (FETÖ) ve Türkiye’deki son durum ile ilgili bilgi verdi.

Öz, büyükelçilik rezidansında verilen bir çalışma yemeğinde basın mensuplarına Türkiye'de yaşanan gelişmelerle ilgili değerlendirmede bulunarak, FETÖ ile bağlantılı kişi ve kuruluşların Fas’taki faaliyetleri ile ilgili bilgilerin Fas makamlarında mevcut olduğunu bildirdi.

Her alanda olduğu gibi terörle mücadele konularında da dost ve kardeş ülke Fas ile yakın bir diyalog içinde olduklarını belirten Öz, FETÖ'nün Türkiye’nin yanı sıra mevcudiyeti bulunduğu diğer ülkelerde yarattığı tehdit potansiyeli hakkında görüş alışverişinde bulundukları Fas makamlarıyla bundan sonra da her türlü işbirliğine hazır olduklarını belirtti.

Fas’ın darbe girişimini ilk kınayan ülkelerden biri olduğunu, halkının da Türk kardeşlerinin yanında durduğunu, hatta demokrasi için bir de şehit verdiğini belirten Öz, şöyle devam etti:

"FETÖ'nün darbe girişiminden sonra bu örgütün sapkın hedefleri doğrultusunda ne kadar titiz ve derinden çalıştığı görüldü. Darbe girişimi sonrasında Türkiye’de bu örgütle bağlantılı okul, üniversite ve diğer kurumların kapatılmasının yanı sıra FETÖ’nün faaliyette bulunduğu çok sayıda ülke arasında yer alan Azerbaycan, Ürdün, Somali, Nijer, Ekvator Ginesi ve Belarus gibi ülkelerde bu örgütle bağlantılı eğitim kuruluşlarının kapatıldığına ve el konulduğuna dair bilgiler alındı."

Her ülkenin kendi iç tehdit değerlendirmesi ve mevzuatına göre bu örgütle mücadele etmesinin söz konusu olduğunu belirten Öz, "Terörle mücadele konusunda Fas ile güçlü ilişkilerimiz var. Darbe girişimi sırasında bazı ülkeler tereddüt ederken Fas'ın net tavır koyması bizim için çok önemlidir. Sayın Cumhurbaşkanımız da bunun için Majesteleri Krala teşekkür etmiştir.” ifadesini kullandı.

Türkiye ekonomisinin gücünden övgüyle söz eden Öz, “Bu darbe girişimi ülkemizin ekonomisine ciddi bir zarar vermeden atlatıldı. Türk halkı darbe girişimine cesurca karşı durduğu gibi ülke ekonomisine duyduğu güvenle darbe sonrasında meydana gelen kur artışından istifadeyle elindeki 10 milyar dolara yakın dövizi piyasaya sürerek ekonomide oluşabilecek zararın önüne geçti.” diye konuştu.

FETÖ’nün paralel devlet yapılanmasına da değinen Öz, "Derinlere kadar sızan bu örgütün ne kadar tehlikeli olduğu görülmüştür. Yapılan adli soruşturmalar neticesinde askerin, devlet kurumlarının ve bakanlıkların içinde yuvalanan bu örgüt ile mücadele hukuk devleti kuralları çerçevesinde devam ediyor.” dedi.

Türkiye’nin Rabat Büyükelçisi Ethem Barkan Öz, darbe girişiminden sonra Fas resmi makamları ile görüşmelerinin yanında Fas’ın önde gelen medya kuruluşlarına röportajlar vererek Türkiye’deki son durumla alakalı bilgilendirme çalışmalarını yürütüyor.​