Almanya'da bulunan vergi daireleri, Türkiye'den emekli maaşı alan vatandaşlara mektuplar göndermeye ve 10 yıl geriye dönük cezalar kesmeye başlamıştı.

Bu çerçevede 2004 yılında Türkiye'ye kesin dönüş yapan ve her iki ülkeden de emekli maaşı alan bir vatandaşa gelen cezaya yapılan itiraz, vatandaşın Almanya'daki yıllık geliri 10 bin avronun altında olduğu için kabul edildi ve ceza iptal oldu.

Kayınvalidesi için mektup yazarak cezayı iptal ettiren okurumuz, mektubun bir örneğini yayımlanmak üzere bize gönderdi. Herkesin durumu farklı olmakla birlikte, benzer durumda olan, yani her iki ülkeden de emekli maaşı almasına rağmen, geliri 10 bin avronun altında olan vatandaşlara örnek teşkil etmesi açısından mektubu aynen yayımlıyoruz.

Bu mektubun herhangi bir tavsiye niteliğinde olmadığını, her vergi mükellefin durumunun farklı olduğunu ve bu durumda olan vatandaşlarımızın mutlaka bir vergi uzmanıyla veya avukatla görüşmeleri gerektiğini de dikkate almanızı rica ederiz.

Mektup şu şekilde:

Sehr geehrte Damen und Herren,

hiermit schreibe ich Ihnen im Namen meiner Mutter ******** bezüglich Ihres Schreibens vom 25.09.2018. Die Kopie der Vollmacht können Sie der Anlage entnehmen.
Seit dem 06.01.2004 leben meine Eltern in der Türkei und haben seit dem genannten Datum auch keinen Wohnsitz mehr in Deutschland. Des Weiteren haben sie seit dem Umzug auch keine gültige Aufenthaltsberechtigung mehr und könnten ohne ein gültiges Visum nicht nach Deutschland. Für die Rentenzahlung die sie in der Türkei erhält ist sie dort auch steuerpflichtig, da sich ihr momentaner Wohnsitz und Aufenthaltsort dort befindet. Die Jahresbruttoeinnahmen aus Deutschland überschreiten nicht die Grenze von 10.000€. Sollte dies nicht der Fall sein, ist sie natürlich bereit, die nötigen Steuern zu zahlen.

Mit freundlichen Grüßen

Kaynak:+49