Dış kaynaklı basında Türkiye’nin e.Vize uygulaması ile ilgili olarak yayınlanan haberlerde bu uygulamanın yasa dışı göçü kolaylaştırdığı iddiaları üzerine Bakanlık Resmi WEB sitesinde bir bildiri yayınlayarak şunları dedi:

Bazı dış kaynaklı basın haberlerinde, ülkemizin e-Vize uygulamasının Avrupa’ya yönelik yasadışı göçü kolaylaştırdığı yönünde asılsız iddiaların yer aldığı görülmektedir.

Önemli bir turizm ülkesi olan ülkemiz tarafından özellikle turist ve işadamlarına yönelik bir uygulama olarak geliştirilen e-Vize sistemi 2013 Nisan ayından bu yana sorunsuz olarak işlemektedir.

E-Vize sadece turizm ve iş amaçlı seyahatler için kullanılabilmekte olup, yasadışı göçe kaynaklık eden ülkelerden yapılan e-Vize başvurularında diğer şartların yanısıra geçerli Schengen/OECD vizesi veya ikamet izni gerekmektedir. Ayrıca sistemin güvenliği için ilgili tüm kurumlar tarafından gerekli önlemler alınmakta olup, ülkeye girişlerde sıkı kontroller uygulanmaktadır. Bugüne kadar e-Vize almak suretiyle ülkemize gelenlerle ilgili ülkemizde yasadışı kalma sorunu yaşanmamıştır.

Diğer taraftan, ülkemiz yasadışı göçe karşı kararlı mücadelesini sürdürmektedir.

e-Vize nedir?

e-Vize, Türkiye'ye giriş yapılmasını sağlayan ve internet üzerinden alınan bir izin belgesidir.

T.C Temsilciliklerinden verilen vizeler ile sınır kapılarında verilen vizelere alternatif oluşturmaktadır.

Başvuru sahipleri gerekli bilgileri sağlamak ve e-Vize harç ödemelerini belirtilen kredi kartı veya banka kartıyla yapmak suretiyle e-Vizelerini alabilmektedirler.

Başvurunun başarıyla tamamlanmasının ardından e-Vizenin indirilebileceği bağlantı hem başvurunun son aşama sayfasında sunulmakta hem de başvuru sahibinin e-posta adresine gönderilmektedir. Sınır kapılarında pasaport kontrol görevlileri e-Vize bilgisini kendi sistemlerinden kontrol edebilmektedirler. Bununla birlikte, sistemin offline durumda düşmesi ihtimaline karşı kullanıcıların e-Vizelerini basılı veya dijital olarak (tablet bilgisayar, akıllı telefon v.b.) yanlarında bulundurmaları tavsiye olunur.

e-vize Türkiye’ye turistik veya ticari amaçlar dışında (çalışma, öğrenci vizesi vb.) yapılacak seyahatler için geçerli değildir. Bu tür vize başvurularının dış temsilciliklerimiz aracılığıyla yapılması gerekmektedir.

Tüm vizelerde olduğu gibi, Türk makamlarının e-Vize sahibi bir kişinin Türkiye’ye girişine neden belirtmeksizin izin vermeme hakkı saklıdır.

© SONHABER.NL