27 Ocak 2016 tarihinde yürürlüğe giren yeni dövizle askerlik bedeli ve şartlar hakkında vatandaşın sıkça sorduğu sorular ile ilgili T.C. Rotterdam ve Deventer Başkonsolosluğu'ndan bilgi paylaşımı yapıldı. En sağlam sitesi ile kazanç sağlayın.



Rotterdam Başkonsolosluğu 'dövizle askerlik hakkında sıkça sorularn sorular' başlığı ile aşağıdaki bilgilere yer verdi:



DÖVİZLE ASKERLİK HAKKINDA SIKÇA SORULAN SORULAR:



1) Dövizle askerlik bedeli ne kadar oldu?

27.01.2016 itibariyle dövizle askerlik bedeli 1.000 Avro olarak belirlenmiştir.



2) Dövizle askerlikten kimler yararlanabilir?

Yurtdışında oturma veya çalışma izni ile veya çifte vatandaş olarak işçi, işveren, meslek veya sanat mensubu statülerinden biri ile en az 3 yıl süreyle çalışanlar veya yabancı bandıralı gemilerde gemi adamı statüsünde olanlar.



3) Çalışmayanlar dövizle askerlik başvurusu yapabilir mi?

Yurtdışında oturma veya çalışma iznine sahip olarak veya çifte vatandaş statüsünde en az 3 yıl süre ile çalışmanın yanında, işveren, sanat mensubu olarak faaliyet gösteren veya ödenek (sosyal, hastalık vb.) alanlar da başvurma hakkına sahiptirler.



4) Öğrenciler yararlanabilir mi?

Hayır, çalışma süresi olarak net 3 yılın tamamlanmasının ardından başvuru yapabilir.



5) Türkiye’de geçen süreler çalışma gününe sayılır mı?

Hayır, her ne sebeple olursa olsun Türkiye’de geçirilen süreler yurtdışındaki çalışma süresinden düşülerek 3 yıl (1095 gün) hesaplaması yapılır.



6) Taksitle ödeme imkânı var mı?

Hayır, ödemenin başvuru sırasında kendi banka hesabınızdan havale yapılması suretiyle tek seferde ödenmesi gerekiyor.



7) 38 yaşını (1979 doğumlular) bu yıl (2017) tamamlayanlar hangi tarihe kadar dövizle askerlik başvurusu yapacaklar?

Bu kişiler, başvuru tarihi itibariyle dövizle askerlik şartlarını haiz olmaları kaydıyla, en geç 31 Aralık 2017 tarihine kadar (Son çalışma günü 29 Aralık 2017’dir.) 1.000 Avro ödeyerek başvurularını yapabilirler.



8)38 yaşını tamamlamamış ve daha önce hiç dövizle askerlik başvurusu yapmamış, ilk defa başvuru yapacak olanlar ne yapacaklar?

Bu kişiler, dövizle askerlik şartlarını taşıyor olmaları kaydıyla gerekli belgelerle ve 1. 000 Avro ödeyerek başvurularını yapabilirler.



9) 38 yaşını tamamlamamış ve daha önceki mevzuat çerçevesinde bir veya birden fazla taksit ödemesi yapanlar tekrar ödeme yapacak mı?

Hayır, bu yükümlülerin, daha evvelki mevzuata göre 5.112 veya 6.000 Avro üzerinden ödedikleri bir taksit tutarının bile 1.000 Avro'nun üzerinde olması halinde herhangi bir ödeme yapmalarına ve Başkonsolosluğumuza başvurmalarına gerek yoktur.

Bahsekonu kişilerin T.C. Merkez Bankası kayıtlarında yaptıkları ödemeler kontrol edilip, kesin terhis veya askerlik hizmetini yerine getirmiş sayılma işlemleri herhangi bir başvuruya gerek olmadan Askerlik Şubelerince yapılacaktır. Askerlik şubesi ile görüşülerek son durumlarının teyit edilmesi mümkündür.

Yapılan ödemelerin 1.000 Avro üzerinde kalan bölümü iade edilmeyecektir.



10) 38 yaşını tamamlamış ve daha önce dövizle askerlik başvurusunda bulunmuş ancak ödemelerini tamamlamadığı için dövizle askerlik kapsamı dışında bırakılanlar ne yapacaklar?

Daha evvelki mevzuata göre 5.112 veya 6.000 Avro üzerinden ödedikleri bir taksit tutarı bile 1.000 Avro'nun üzerinde olan bu kişiler, başvuru tarihi itibariyle dövizle askerlik şartlarını haiz olmaları kaydıyla, en geç 31 Aralık 2017 tarihine kadar (Son çalışma günü 29 Aralık 2017’dir.) başvuru yapmak suretiyle herhangi bir ödeme yapmadan dövizle askerlikten yararlanabilirler.

Bu yükümlüler, başvurularını Başkonsolosluğumuza son iş/çalışma durumunu gösteren belge, Türk/Hollanda pasaportu ve oturma kartları ve belediyeden alınacak güncel ikamet belgesiyle yapacaklardır. Bu yükümlülerin, başvuru tarihi ile 38 yaş sonu arasındaki sürede Türkiye’de bir yıl yıl içerisinde 6 aydan fazla kalıp kalmadığı kontrol edilerek şubeye sistem üzerinden bildirim yapılacaktır. Sözkonusu başvuru için son başvuru tarihi 31.12.2017’dir (Son çalışma günü 29 Aralık 2017’dir.)



11) 38 yaşını tamamlamış ve daha önce hiç dövizle askerlik başvurusu yapmamış olanlar ne yapacaklar?

1978 doğumlular için son başvuru tarihi 31.12.2016 olduğundan dolayı başvuru imkanı bulunmamaktadır.

1977 ve daha yaşlı doğumlu olan kişiler, gerekli belgelerle, en geç 31 Aralık 2017 tarihine kadar (Son çalışma günü 29 Aralık 2017’dir.) başvurularını yapabilirler. Bu tarihten sonra 38 yaşını dolduranların herhangi bir başvuru hakkı olmayacaktır.



12) Türk vatandaşlığına tekrar girenler nasıl işlem yapacak?

Doğum yılına ve daha önce başvuru yapıp yapmadığına göre başvuru şartlarını sağlaması halinde gerekli işlem yapılacaktır. Türk vatandaşlığından çıktıktan sonra işçi, işveren veya ödenek alarak geçen süreler dövizle askerlik kapsamında değerlendirilmektedir.



13) Başvuru yapmak için randevuya gerek var mı? Nasıl randevu alacağım?

Evet, Başkonsolosluğumuz randevu sistemiyle çalışmakta olup, bu işlem için konsolosluk.gov.tr adresinden randevu alınarak başvuru yapılması gerekmektedir.



14 )Başvuruyu nasıl yapacağım?

Gerekli belgeler ile askerlik bölümüne müracaat edilerek şartların sağlanıp sağlanmadığı tespit edilir. Düzenlenen ödeme belgesiyle bankaya ödeme yapılmasının ardından tekrar askerlik bölümüne başvurulur ve işlem tamamlanır. (Askerlik bölümü, belgelerinizi kontrol edip, dövizle askerlikten yararlanma şartlarını sağladığınızı tespit etmeleri halinde 1.000.- Avro’luk ödeme yapılmalıdır. Askerlik bölümünün onayını almadan lütfen ödeme yapmayınız.)



15) Bankaya ödeme yaptıktan sonra Başkonsolosluğa tekrar gelinmesine gerek var mı?

Evet, başvuru işleminin sonuçlanması için ödeme dekontunun askerlik bölümüne teslimi ve bilgilerin sistemden şubeye iletilmesi gerekmektedir.



16) İşlemin tamamlanmasının ardından kesin terhis belgesini nasıl alabilirim?

Terhis ve askerlik durum belgeleri Askerlik Şubeleri tarafından düzenlenmektedir. Yurtiçinde herhangi bir askerlik şubesine başvuru yapılarak talep edilebilir. Ayrıca, e-devlet şifresi kullanılarak türkiye.gov.tr web sayfasından resmi olan askerlik durum belgesi basılabilir.



Sıkça sorulan soruların yanı sıra konsolosluklardan dövizle askerlik işlemleriyle ilgili yapılan bir diğer açıklama ise şöyle:



Askerlik İşlemleri Randevu Sistemi Hakkında Duyuru

03.08.2017 tarihinden itibaren geçerli olacak yeni düzenleme kapsamında, Başkonsolosluğumuzda ‘Dövizle Askerlik’ işlemi başvurusunda bulunacak olan vatandaşlarımızın www.konsolosluk.gov.tr web adresi üzerinden randevu alması gerekmekte olup belirtilen işlemler için randevusuz başvurular kabul edilmemektedir.



Belirtilen uygulama çerçevesinde, Askerlik Erteleme ve Askerlik Muafiyet başvurusu işlemleri için başvuruda bulunacak olan yükümlü vatandaşlarımızın bu işlemler için randevu almaları uygulamasına son verilmiş olduğundan, işlemlerin hafta içi 09.00 – 12.00 saatleri arasında gerekli olan belgeler ile şahsen Başkonsolosluğumuza müracaat edilerek sıra numarası ile yapılması mümkündür.



SONHABER.EU