ANKARA (AA) - SERTAÇ BULUR - Fetullahçı Terör Örgütünün (FETÖ) darbe girişimine karşı vatandaşlarla canlarını ortaya koyan polisler, fedakarlıkları ve görev bilinçleriyle tarih yazdı.

FETÖ üyelerinin 15 Temmuz'da hayata geçirmeye çalıştığı darbe girişiminin başarıya ulaşmamasının ardında, yüzlerce kahramanlık hikayesi yatıyor.

Vatandaşlarla canlarını ortaya koyarak teröristlere karşı vatan savunması yapanlar arasında yer alan biri emekli iki polis, gösterdikleri fedakarlık ve görev bilinçleriyle unutulmayacaklar listesine adını yazdırdı.

Darbe girişiminin olduğu 15 Temmuz gecesi Emniyet Genel Müdürlüğü Dikmen binasında görevli polis memuru Aşkım Koyuncu, üstlerinin talimatı üzerine buranın savunmasında yer aldı.

Görev yaptığı saatlerde Özel Harekat Daire Başkan Yardımcısı eşi Zafer Koyuncu'dan haber alamayan Aşkım Koyuncu, hayat arkadaşının şehit olduğunu hissettiği halde, sabaha kadar görev yerini terk etmedi. Eşi Zafer Koyuncu ise teröristlerin saldırısı sırasında Gölbaşı'nda şehit oldu.

- Özel aracıyla takip etti

Darbe girişiminin başarılı olmadığını anladıktan sonra izlerini kaybettirmek için her yolu deneyen FETÖ üyelerinden 6'sı, emekli bir emniyet müdürünün dikkati ve ısrarı sayesinde yakalandı.

FETÖ üyelerinin bulunduğu Akıncı Üssü'nden 16 Temmuz saat 16.30 sıralarında 6 kişinin tel örgülerden atlayarak kaçmaya çalıştığını gören emekli emniyet müdürü Muzaffer Soyluoğlu, durumu hemen yetkililere iletti.

Soyluoğlu, polis ekipleri gelene kadar özel aracıyla darbecileri takip ederek tek tek yakalattı.

- Vatandaştan polise destek

Darbecilere karşı mücadele eden polisini unutmayan vatandaşlar da o gece ve sonrasında yaptıkları jestlerle vefa borçlarını ödemeye çalıştı.

Türkiye genelindeki çeşitli firmalar, polislerin verdikleri yemek siparişlerinin ardından ücret ödeme taleplerini "Ücretini 15-16 Temmuz tarihinde canlarınızla, fazla mesailerinizle ödediniz, afiyet olsun" yazılı fişlerle reddetti.

Bir diğer örnekte ise Ordu'da görevli bir emniyet müdürü, evine elektrik bağlatmak için dağıtım şirketine gitti. Zorunlu Deprem Sigortası yatırmasını istediği kişinin polis olduğunu öğrenen firma yetkilisi, "Bu ülkenin sigortası tarafınızdan yapılmıştır. Ayrıca deprem sigortasına gerek yoktur" şeklinde yazdığı ve kaşe basarak imzaladığı yazıyı emniyet müdürüne vererek, elektriğin en kısa sürede bağlanmasını sağladı.

- 1 kuruşluk bilet

Yıllık izinde bulunduğu Rize'den darbe teşebbüsü nedeniyle dönmeye çalışan bir polis memuru da bilet almak için turizm firmasına gitti. Kesilen bilet karşısında ücreti soran polis memuruna "1 kuruş" yazan bilet verilerek, para alınmadı.