BİNGÖL (AA) - ABDULLAH ÇELİK - Fetullahçı Terör Örgütünü'nün (FETÖ) darbe girişimiyle ilgili soruşturma kapsamında tutuklanan ve Türk Silahlı Kuvvetlerinden (TSK) ihraç edilen eski tuğgeneral ve 49. Komando Tugay Komutanı Yunus Kotaman, herhangi bir olumsuzluk yaşanmaması amacıyla asayiş toplantısı için çağrıldığı valilikte gözaltına alındı.

FETÖ'nün darbe girişimiyle ilgili soruşturma kapsamında 17 Temmuz'da tutuklanan ve adı darbecilerin hazırladığı sözde atama listesinde, "Bingöl sıkıyönetim komutanı" olarak geçen Kotaman'ın gözaltına alınmasını Bingöl Valisi Yavuz Selim Köşger, AA muhabirine anlattı.

Vali Köşger, 15 Temmuz gecesi yaşananlardan duyduğu üzüntüyü dile getirerek, milletin vergisi ile alınan silahları millete doğrultan FETÖ'yü "nefretle" kınadı.

Kalkışmanın yaşandığı sırada izinli olduğunu ve Ankara'da bulunduğunu ifade eden Köşger, o gece uçak bulamadığı için karayoluyla Bingöl'e geldiğini belirtti.

- "Bingöl'de hiçbir darbe kalkışması yaşanmadı"

Köşger, 15 Temmuz gecesi Bingöl'de herhangi bir sıkıntı yaşanmadığına işaret ederek, "Bingöl'de hiçbir darbe kalkışması yaşanmadı." dedi.

İlde bu olaya ilişkin yaşanan tek durumun, 49. Komando Tugay Komutanı olarak görev yapan eski tuğgeneral Kotaman'ın darbe girişiminin yaşandığı gecenin sabahında gözaltına alınması olduğunu dile getiren Köşger, Kotaman'ın adının darbecilerin hazırladığı listede, "Bingöl sıkıyönetim komutanı" olarak yer aldığını aktardı.

- "Bunu suhuletle çözelim istedik"

Köşger, Kotaman'ın gözaltına alınmasıyla ilgili süreci şöyle anlattı:

"Askeri birliğe girilerek komutanın gözaltına alınması nahoş hadiselere sebebiyet verebilirdi. Bunu suhuletle çözelim istedik ve kendisini toplantı için valiliğe çağırdık. Başsavcımız da toplantıya çağrıldı. Orada adli kolluk tarafından gözaltı işlemi gerçekleştirdi. Dolayısıyla bu hadise suhuletle çözülmüş oldu. Kendisi de herhangi bir direniş göstermedi ve adalete teslim oldu."

"Ülkenin güvenliğini emanet ettiğiniz, bir ilde garnizon komutanı olarak görevlendirdiğiniz kişinin böyle bir hadisenin içinde yer alması her şeyin başında milletimiz için üzüntü verici." diyen Köşger, bir daha bu tür olayların yaşanmamasını diledi.

Köşger, milletin vergileriyle alınan silahları halka doğrultmanın vahim olduğuna dikkati çekerek, "Biz ellerini kınalayıp askere gönderdiğimiz çocuklarımızı, vatanımızı düşmana karşı savunsun diye gönderiyoruz. Dolayısıyla bunların bu hale nasıl dönüştüklerini irdelememiz lazım." diye konuştu.

- "Sivil iradeyi savunmak için ne gerekiyorsa yapın"

Darbe girişimini öğrendiği andan itibaren Bingöl’de İl Emniyet Müdürlüğü, MİT, İl Jandarma Komutanlığı ile temasa geçerek hukuka uygun hareket etmelerini istediğini belirterek, bu kapsamda, "sivil idareyi savunmak için ne gerekiyorsa yapın" talimatını verdiğini kaydetti.

Köşger, sözlerini şöyle sürdürdü:

"İldeki yetkililere en açık şekilde demokratik, hukuk devletinin kuralları içinde kalmaları, meşru idareye yönelik herhangi bir asimetrik işte bulunmamaları konusunda talimat verdim. Daha sonra ildeki temas sürekli devam etti. Bu hadise olmadan önce bölgede yürütülen rutin işlerimizden biri de terörle mücadeleydi. Terörle mücadele kapsamında 8. Kolordu Komutanlığının da bölgemizde unsurları mevcut. 8. Kolordu Komutanı ile de birkaç kez görüştük. Kendileri de seçilmiş, meşru idarenin yanında olduklarını, bizim emrimizde olduklarını ve bütün askeri unsurlara kışladan dışarı çıkmamaları konusunda talimat verildiğini belirttiler. 'Eğer kışladan dışarı çıkan bir ordu görürseniz, onlar bizim emirlerimize uymayan, bu terör örgütü mensuplarıdır ve gereği yapılır' dediler. Bu bilgiyi emniyet müdürümüz ile de görüşerek, kışla dışında bulunan askeri unsurların terör örgütü destekçisi olduklarını belirttik."

Köşger, darbe girişiminin çok vahim ve derin boyutları olduğunu zaman geçtikçe daha çok anlamaya başladıklarını ifade ederek, Ankara'da millete, Ortadoğu'da iç savaş yaşayan bütün şehirlerin görüntüsünün yaşatıldığını aktardı.

O gece Bingöl'e karayolu ile gelirken Malatya'da da olağanüstü bir durum olduğunu gözlemlediklerini vurgulayan Köşger, hem Ankara hem Malatya'da bu olağan dışı durumu hissettiklerini söyledi.

- "Bazı şerlerden hayırlar doğuyor"

Vali Köşger, Bingöllülerin darbeler karşısında gösterdikleri duruşu, 15 Temmuz'da da gösterdiklerine işaret ederek, meydanlarda demokrasi nöbeti tutan vatandaşlara teşekkür etti.

Bingöl halkıyla demokrasi mücadelesini omuz omuza yürüttüklerini anlatan Köşger, "Bazı şerlerden, hayırlar doğuyor. Bu şerden de şöyle bir hayır doğduğunu görüyorum. Bir kere daha hep birlikte büyük bir milletin mensubu olduğumuzu hatırladık. Doğusuyla, batısıyla, güneyiyle, kuzeyiyle omuz omuza tekrar kenetlendik. Bir taraftan mesai yürütülürken diğer taraftan gece sabaha kadar şölen havasında bir milli şahlanış, bir milli duygu içerisinde demokrasi nöbeti devam ediyor." ifadelerini kullandı.

Eski tuğgeneral Kotaman, Olağanüstü Hal Kapsamında Alınması Gereken Tedbirler ile Bazı Kurum ve Kuruluşlara Dair Düzenleme Yapılması Hakkında Kararname ile TSK'dan ihraç edilmişti.