Çin yönetiminin Uygurlara karşı uyguladığı zulüm ve işkence çok uluslu bir medya kuruluşu tarafından belgelendi. Çin'deki 2 yerel polis teşkilatının bilgisayar sistemlerinden elde edilen dosya ve fotoğrafların yer aldığı ve kamuya açık halde servis edilen belgelerde 300 binden fazla mahkûma ait bilgi ve mahkumların kaldığı yerlerdeki işkence görüntüleri bulunuyor.

Aralarında Almanya’nın kamu yayıncısı Bayerischer Rundfunk’un da bulunduğu pek çok uluslararası medya kuruluşunun çalışmasıyla oluşturulan “Xinjiang Police Files” (Sincan Polis Dosyaları) web sitesi Çin yönetiminin Uygurlara karşı uyguladığı baskı ve zulüm politikasını da belgeledi. 

Belgeler, Çin polisinin toplama kamplarında tutulan Uygur mahkumlarına uyguladığı işkence metotlarını da ortaya koyuyor. 

Belgelere göre, Çin’in eğitim kurumu veya terör mahkumlarının kaldıkları hapishane dedikleri yerlerin aslında ceza amaçlı oluşturulmuş ve işkence yapılan toplama kampları olduğu anlaşılıyor.

Belgeler arasında; Çin güvenlik görevlilerin konuşmaları, alt kademelerde görevlilere verdikleri emirler ve yönetmelikler de yer alıyor. 

Gazeteciler grubu tarafından “Xinjiang Police Files” ismi verilen dosyada, yaklaşık 300 binden fazla mahkuma ait bilgi ve belge yer alıyor. Bu mahkumların büyük bir bölümünü Uygurlar oluşturuyor. Dosyada çok sayıda mahkum tutulan Uygur’un fotoğrafı da yer alıyor.

Alman antropolog Adrian Zenz tarafından verilen belgelerin kaynağı gizli tutuluyor. Ancak belgelerin Doğu Türkistan’ın İli ve Kaşgar bölgelerindeki güvenlik güçlerinin bağlı olduğu web sunucularının hacklenerek elde edildiği belirtiliyor. 

Uzmanların tahminlerine göre, bir milyona yakın Uygur, Çin toplama kamplarında tutuluyor.

Kaynak: Camia Haber
Foto: Xinjiang Police Files

Sitemizde yayımlanan haberlerin her türlü hakkı SONHABER.eu’ya aittir. Haberin linki kaynak olarak gösterilmeden alınan haberler için hukuki işlem başlatılacaktır.

Sonhaber'i artık Telegram'da da takip edebilirsiniz:  t.me/sonhabereu

WhatsApp’ta ücretsiz bültenimize abone olun, Hollanda ve diğer Avrupa ülkeleri gündeminden seçtiğimiz haberler her gün telefonunuza gelsin! Abone olmak için tıklayın