AB ile 17. fasıl açılıyor. Başmüzakereci Volkan Bozkır ve Bakan Mehmet Şimşek bir basın toplantısı gerçekleştirdi.

Şimşek'in konuşmadan satır başları şöyle;

Bakan Şimşek;Yapısal reformlarla birlikte enflasyonu kalıcı olarak düşürme fırsatı bulacağız. Türkiye AB standartlarında bütçede sıfır açık verecek. AB'nin Türkiye için önemi ilk olarak bir çok kriteri uyguluyorsunuz.

Bizim demografik yapımız uzun vadada büyümeye son derece elverişli. Kurumlarda verimililiği arttırabilirsek AB ile arayı kapatırız. Bu fasılla Türkiye'nin çok önemli bir aşama kaydettiği tescilleniyor.

Türkiye ile AB arasındaki yakınlaşma süreci devam edecek. AB ile ilişkileri derinleştirmek istiyoruz. Türkiye tüm bu kriterleri gerçekleştirmeye hazır. Biz kendimize güveniyoruz. Bu entegrasyonu derinleştirmek istiyoruz.

AB Amerika'yla çok kapsamlı serbest ticaret anlaşmaları gerçekleştiriyor. Bu anlaşmalara da uzakta kalamayız.

Bu fasıla baktığımız zaman Türkiye'nin çok fazla bir eksiği yok. Bizim çok rahat gerçekleştirebileceğimiz hususlar.

Bir kaç sembolik olarak gördüğüm bir kaç husus var. Türkiye bunları çok rahat yerine getirir. Türkiye Avrupa'nın en iyi bütçe performansına sahip. Bu reformlara ilaveten AB sürecinin yeniden canlanıyor olması yatırımcı ilgisi açısından da etkili olacaktır, önemlidir.

Avrupa süreci bizim açımızdan reformlar açısından hala kritik bir öneme sahiptir. Yakın coğrafyamızda kaliteli kurumlar açısından ilham alabileceğimiz başka bir bölge bulunmuyor.

Başmüzakerecimiz Volkan Bozkı'ı tebrik ediyorum. Yeni fasılın açılması son derece önemlidir.

Volkan Bozkır'ın açıklamalarından satırbaşları:

Önümüzdeki yılın Ekim ayında vizeler kalkacak ve vatandaşlarımızın Schengen bölgesine rahatça gidebilmesi sağlanacak.

2004'ten beri ilk kez bir Avrupa Birliği Zirvesi'ne katıldık. Yılda iki kez bu zirveler tekrarlanacak. Bundan sonra siyasi, gümrük alanlarda olsun çok üst düzey platformlar oluşturuluyor.

Türkiye ile bize düşen vecibeleri karşılamak için çok önemli adımlar atıyoruz.