Bu tartışmalar devam ederken, Kurban Bayramına sayılı günler kala, Schaerbeek Belediye başkan yardımcıları Sadık Köksal ile Etienne Noel, birer açıklama yaparak “Türk Mahallesi” olarak bilinen Schaerbeek’te kurban kesimi hakkında önemli bilgiler verdi.

KURBAN HİZMETİ DEVAM EDİYOR
Başkan yardımcıları Sadık Köksal, Etienne Noel, birlikte yaptıkları basın toplantısında “Schaerbeek Belediyesi, yıllardır kurban kesimini ilçemizde bulunan Türk, Fas, Arnavutluk cami derneklerinin temsilcileri ile sürdürüyor. Bu birlikteliğin 10 üyesi var. Bütün işlemleri bu kanalla yürütüyoruz. İyi bir diyaloğumuz var. Karşılıklı olarak her zaman toplanıyoruz. Buna ilaveten diğer laik ve din grupları ile de bir araya geliyoruz. Birlikte ve beraberlik, kardeşlik içindeyiz. Kurban kesimi konusunda bugüne kadar bir sıkıntı yaşanmadı.

Bu konuda görevli olan Belçika Müslüman Temsil Kurumu ile de diyaloglarımız var. Geçici kesimhanenin kurulması, temizlik ve diğer işlemler için belediye imkanlarından yararlanıyoruz. Bu arada verilen teşviklerin de maliyeti karşılamadığını sizlerle paylaşmak isteriz. Her yıl bu alanda bazı alternatif projelerde sunulmuyor değil. Kimisi Belçika’da kurbanının keserken, diğer Müslümanlarda kurban kesimi için yurt dışında kurban kestirdiği biliniyor. Belçika’nın üç siyasi bölgeli yapısı içinde kurban konusunda ‘boykot’ çağrıları basına da yansıyor. Federal Hükümet kararlarının bu konuda etkili olduğu ifade ediliyor. Yani Flaman, Waloni ve Brüksel’de farklı durumlar söz konusu Ama Brüksel’de böyle bir kısıtlama yok.

Diğer bölgelerdeki boykot çağrılarını anlayış ve saygı ile karşılıyoruz. Herkes hürdür, serbesttir. İster kurban keser, isterse kesmez.. Ama biz Schaerbeek’te bu hizmeti veriyoruz. Bu hizmet devam edecektir. Biz ilçemizde yaşayan Müslümanların mağdur olmasını istemiyoruz. Bu konuda ön bir toplantı yapacağız ve bayramı huşu içinde geçireceğiz. Bu konuda helal kesim yapan görevlilerimiz, kurulacak çadır içinde görevlerini ifa edeceklerdir.
Kurban keseceklerin kayıtları bugün başladı. 23 Eylül 2015 tarihine kadar kayıtlar kabul edilecek. Bu konuda belediyemizde duyurular yapıldı.

Şu an edindiğimiz bilgilere göre,36 vatandaşımız kurban kesmek için müracaat etti. Bu sayı geçen yıl 100 civarındaydı. Schaerbeek’te geçen yıl 340 kurban sadece Schaerbeek’teki kesim noktasında kesildi. Bu merkezde 600 kurban kesme kapasitemiz var. Brüksel merkez, boykot nedeni ile geçici kesimi iptal etti. Biz ise boykota rağmen geçici kesimhane hizmetini iptal etmedik” diyerek, günlerdir tartışma konusu olan kurban kesimi konusunda son noktayı koydular.

Aktif.be