Halil Uygun / Brüksel

Avrupa Demokrat Avukatlar Birliği (AED) ve Dünya İnsan Hakları ve Demokrasi İçin Avrupalı Avukatlar Birliği (ELDH) ile Avrupa Barosu İnsan Hakları Enstitüsü (İDHAE) tarafından 24 Ocak 1997’de Madrid’de ‘Teklideki Avukatlar Günü’ diye adlandırılan eylemde Brüksel'deki Montoyerstraat'taki, T.C. Büyükelçisi ve T.C. Brüksel Başkonsolosu önünde sayıları 50 ile 100 arasında avukatlar tarafından protestoda bulunuldu.

Avukatlar tarafından Paris, Madrid ve Roma da dahil olmak üzere diğer yirmi şehirde benzer protesto gösterileri gerçekleşti.

T.C. Brüksel Büyükelçisi ve T.C. Brüksel Başkonsolosu’nun Brüksel'deki Montoyerstraat caddesinde yer alan binanın önünde avukatların da içeren göstericiler, Türkiye'de yargılanan avukatların fotoğraflarını ve isimlerini içeren posterlerle gösteride bulundular.

Türkiye’nin bütünlüğünü ve birliğini karşı olan avukatlar tarafından büyük bir pankartta: “Türkiye'deki kapana kısılmış avukatlar için adalet” istiyoruz yazısı dikkat çekti.

Göstericiler avukatların ve gazetecilerin serbest bırakılmasını isteyen sloganlar attılar. Bir heyet taleplerini konsolosluğa devretti. Birleşmiş Milletler İnsan Hakları Yüksek Komiserliği'nin son raporuna göre, Türkiye'de 2017 yılı sonunda yaklaşık 570 avukat tutuklandı, 1.480 avukat yargılandı ve 79 avukat uzun hapis cezasına çarptırıldı.

Çoğu durumda terörle suçlanan kişilerin savunmasını üstlenen avukatlarla ilgilidir.

© SONHABER.EU