Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) İnsan Hakları İnceleme Komisyonu Başkanı ve Ak Parti İstanbul Milletvekili Mustafa Yeneroğlu, Hamburg’da sivil toplum örgütü (STK) temsilcileri ve basın mensuplarının sorularını cevaplandırdı.

1-Avrupalı Türklerin Türkiye’deki mal varlıkları konusunda yaşadıkları ülkelere bilgi verme konusunda:

Otomatik Bilgi Transferi konusunda kamuoyunda çok fazla bilgi kirliliği oluştuğunu ve vatandaşlarımızın endişelendirildiğine dikkati çekti. Yeneroğlu, OECD Vergi Konularında Karşılıklı İdari Yardımlaşma Sözleşmesi kapsamındaki Otomatik Bilgi Değişimi Anlaşmasının vergi kayıp ve kaçağı ile mücadele etmek maksadıyla imzalandığını, tedirgin olmaya gerek olmadığını söyledi.

2- Türkiye’den emekli olup yurtdışında yaşayan Türklerin çalışabilmeri hakkında:

Yurtdışında yaşayan vatandaşımız en azından yarım gün çalışabilsın. Her ülkenin kendine göre kuralları var. Bu meseleleri irdeleme konusunda bir çok çalışma yapıldı.  Türkiye mevzuatına uyarlanması konusuyla ilgili süreç daha devam ediyor. Ümit ediyorum ki 2018 yılı içerisinde bitirilerek yürürlüğe girecektir. Bu konuda vatandaşlarımıza verdiğimiz söz var ve bunu yerine getirmemiz gerekiyor.

3- Avrupa’daki boşanmaların Türkiye’de tanınması konusunda:

Türkiye’de kabul edilebilmesi için bir kanun çıkardık. Bunun çok önemli bir ihtiyaca cevap verdiğini düşünüyoruz. Vatandaşımız 2-3 bin euro para vermesin, yıllarca beklemesin. Bunun için konsolosluklarda bunu tescil ettirebilsin istiyoruz. Bununla ilgili yönetmelik çalışması sene sonuna kadar bitecek. 2018 itibari ile konsolosluklarımızda ve Türkiye’deki bazı yerlerde vatandaşımızın işlem yapacağı şekilde süreci hızlandırıyoruz…

4- Dövizle Askerlikle ilgili 2018’de Avrupalı Türk gençlerini ilgilendiren müjde:

Tek sıkıntı, yükümlü Türk atandaşlarının askerlik ücretini konsolosluklarda ödeyemiyor ve verilen bankadan yapması gerekiyor. Biz onu değiştiriyoruz. Vatandaş bundan sonra dövizli askerlik bedelini yeni yıl itibariyle konsolosluklarda ödeyebilecek diye bir kolaylık sağlayacağız. Yani aracı bankalara ihtiyaç olmayacak.

© SONHABER.EU