Brüksel Barosu Yönetim Kurulu Üyesi Avukat Sevda Karşıkaya'nın kazandığı aile birleşimi konusundaki dava emsal teşkil etmesi halinde aile birleşimindeki en büyük sorun ortadan kalkacak.

Belçikalı Türk Avukat Sevda Karşıyaka’nın kazandığı davada daha önce müvekkilinin aile birleşimi çerçevesinde oturum kartı için belediye de başvurmuş ve eşinin gelir yetersizliği nedeniyle süresiz oturum başvurusu red edilmiş ve Belçika’yı terk etme kararı alınmıştı.

Avukat Sevda Karşıkaya bu karara karşı mahkemede müvekkili adına itirazda bulunarak, red kararın geçersizliğini savunarak, iptal edilmesini sağladı.

160412125630_0_1_807718_o

Bilindiği gibi 2011 yılında değişen Yabancılar kanunu aile birleşiminde kısıtlamalar getirmişti.
Dava gerekçesi olarak 1963 Ankara Antlaşması’na dayanarak, 1980 Ortaklık Konsey Kararı 1/80 protokolünün 13’üncü maddesinin ‘haklarında kısıtlamalar yapılamaz’ ilkesi çerçevesinde alınmış.

Bu karar bir kere daha Ankara Antlaşması’nın Türk vatandaşlarına ne kadar ek haklar beraberinde getirdiği de bu sayede fark edilmiş oldu. Türklerin oturum ve çalışma haklarında yeni ve kısıtlayıcı nitelikte olan Belçika mevzuatı da geçersiz hale geldi.

Hüseyin Dönmez / Belçika