Avrupa Birliği ve Avrupa Konseyi, Türkiye'nin 1 Kasım genel seçim sonuçlarını değerlendirdikleri ortak açıklamalarında, seçimlere katılımın yüksek oranlara işaret ettiğini vurgularken, belli konularda Türkiye ile işbirliği içinde ilerleme arzusunda olduklarını ifade etti.

"TÜRK HALKININ KUVVETLİ BAĞI"

AB Dışişleri ve Güvenlik Yüksek Temsilcisi ve Başkan Yardımcısı Federica Mogherini ile Avrupa Komisyonu komşuluk politikası ve genişlemeden sorumlu üyesi Johannes Hahn ortak bir yazılı açıklama ile yüzde 85'e ulaşan katılım oranının, "Türkiye halkının demokratik süreçlere olan kuvvetli bağlılığını yeniden gösterdiğini" açıkladı.

AB: TÜRKİYE İLE İŞBİRLİĞİNE DEVAM

Ortak açıklamada, "AB, Türkiye ile ortaklığı ilerletmek amacıyla ve tüm yurttaşların yararına olacak şekilde işbirliğini arttırmak için yeni hükümet ile beraber çalışacaktır" denildi.

Avrupa Konseyi Genel Sekreteri Thorbjørn Jagland da Başbaşakn Ahmet Davutoğlu'nun arayarak seçimlere katılım oranı ve partinin yakaladığı sonuçlar için kendisini kutladığını duyurdu.

"KURULACAK HÜKÜMETİN TOPLUMUN TÜM KESİMLERİNİ KUCAKLAYACAĞINA İNANIYORUZ"

Jagland, kurulacak hükümetin Türkiye'nin bugün karşılaştığı sorunları çözmek için inisiyatif alacağına ve sadece çoğunluk ile birlikte oy verenlerin değil, toplumun tüm kesimlerinin kucaklanacağı kapsayıcı bir hükümet oluşacağına olan inancını bildirdi.

Avrupa Konseyi Genel Sekreteri, Türkiye'nin 2 milyondan fazla Suriyeli mülteciye ev sahipliği yaparak krizde oynadığı rol, bunun yanında fikir özgürlüğü ile hukuki süreçlere ilişkin reformlar konusunda Türkiye ile diyalog ve işbirliğini sürdürmeyi sabırsızlıkla beklediğini ifade etti.

ALMAN SÖZCÜ DE AYNI VURGUYU YAPTI

Almanya Hükümet Sözcüsü Steffen Seibert de, 1 Kasım genel seçimine katılımın yüksek olmasının Türk halkının demokrasiye bağlılığını gösterdiğini söyledi.

Seibert ve Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Sawsan Chebli, Federal Basın Merkezi'ndeki toplantıda, 26. Dönem Milletvekili Genel Seçimi'ne ilişkin açıklamalarda bulundu.

Federal hükümet olarak Türkiye'deki genel seçimin barışçıl geçmesinden memnuniyet duyduklarını belirten Seibert, "Seçime katılım yüksek oldu. Bu, Türk halkının demokrasiye ne kadar bağlı olduğunun altını çiziyor" ifadesini kullandı.

Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun seçim gecesinde belirttiği gibi Türkiye'nin önünde bulunan zorlukların ulusal birlik ruhu içinde ve uzlaşmaya hazır olarak ele alınmasının önemine işaret eden Seibert, Alman hükümetinin Türkiye ile bu konularda yakın bir şekilde çalışmak istediğini kaydetti.

"SONUÇLARI SAYGIYLA KARŞILIYORUZ"

Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Chebli de Türkiye'deki seçim sonuçlarını saygıyla karşıladıklarını söyleyerek "Saygı, seçmenin demokratik iradesini kabul edip, bunu daha fazla yorumlamamayı içeriyor" değerlendirmesinde bulundu.

Seçmenin bir karar verdiğine işaret eden Chebli, "Seçmen AK Parti'nin mutlak çoğunluğuna ve tek başına iktidar olmasına karar verdi. Bu seçim sonucuna saygı göstermemiz lazım" dedi.

"BARIŞ İÇİN UMUT"

HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş'ın dün akşam barış sürecini sürdürmek istediğini belirttiğini, Davutoğlu'nun da olumlu şeyler söylediğini anımsatan Chebli, bunun durgunlaşan barış sürecinin ilerlemesi için ümit verdiğini kaydetti.

Chebli, Türkiye'nin sığınmacılar konusunda ne kadar büyük bir yük taşıdığına sürekli işaret ettiklerini, bu konuda Türkiye ile çalışmak istediklerini söyledi.

Kaynak Haberler.com