Avrupa Birliği’nin (AB) resmi araştırma kuruluşu Eurobarometer’in her yıl gerçekleştirdiği ‘AB’nin geleceği hakkında ne düşünüyorsunuz?’ anketinde, birlik üyesi vatandaşların AB’nin geleceğine olumsuz baktığı ortaya çıktı. Ekonomik kriz ve göçmen akınıyla mücadele eden Yunanistan, AB’nin geleceği hakkında en karamsar düşünen ülke olurken, genel seçimler için hafta sonunda sandık başına giden İrlanda, birliğin geleceğine en olumlu bakan ülke oldu. Anket sonuçlarına göre, Yunanistan’da halkın yüzde 63’ü AB’nin geleceğine olumsuz bakıyor. Komşuyu yüzde 58’le Kıbrıs Rum Kesimi ve yüzde 56 ile Avusturya takip ediyor.

Almanlar da umutsuz

Almanya’da Başbakan Angela Merkel’in sığınmacı politikasına her geçen gün artan halk tepkisi anket sonuçlarına da yansıdı. Almanya geçtiğimiz yıla göre inancını en çok kaybeden ülke oldu. Alman halkının sadece yüzde 46’sı AB’nin geleceğine olumlu bakarken, yüzde 48’lik bir kesim birliğin geleceği hakkında umutlu.

AB’nin bir diğer lokomotif ülkesi Fransa’da umudunu hızla kaybeden ülkeler arasında. Ülkede halkın yüzde 52’si AB’nin geleceğinden umutsuz.

İngiltere AB’den çıkışı tartışıyor

İngiliz The Sunday Telegraph gazetesi, 23 Haziran’da AB üyeliğinin geleceğine ilişkin referanduma gidecek olan İngiltere’de ‘hayırcı’ cephede yer alacağını açıklayan Çalışma Bakanı Ian Duncan Smith ve AB’de kalınmasını savunan Başbakan David Cameron’a makale yazdırdı. Cameron’a yakınlığıyla bilinen Smith, yazısında başbakanı ‘dar görüşlülük’ ile suçlayarak, “İsterse beni kovabilir ama Avrupa’nın yelkenlisi biziz. Birliği biz ayakta tutuyoruz. Cameron ülkenin potansiyelini düşürüyor. Bence yanımızda bir hemşire beklesin, bu şekilde devam edersek daha da beter olacağız” ifadelerini kullandı. AB’den çıkmanın karanlıkta yürümekle eş değer olacağını belirten Başbakan Cameron ise “Çocuklarımızın geleceği hakkında zar atmak istiyorlar. AB’den çıkmamız büyük bir kumar olur” diyerek Smith’e karşılık verdi.

İngiltere Maliye Bakanı George Osborne da geçtiğimiz günlerde İngiltere’nin AB’den ayrılmasının derin bir ekonomik şok oluşturacağı uyarısında bulunmuştu.

Kaynak: Haber7