İSTANBUL (AA) - Uluslararası Büyükçekmece Kültür ve Sanat Festivali, Taksim'de düzenlenen törenle başladı.

Tören, Büyükçekmece Belediye Başkanı Hasan Akgün'ün Cumhuriyet Anıtı'na çelenk koymasıyla başladı. İstiklal Marşı ve saygı duruşunun ardından konuşan Akgün, bu yıl 17'incisi düzenlenen festivalin 6 Ağustos'a kadar süreceğini kaydetti.

Festivalin ülkenin içinde bulunduğu olağanüstü koşullarda sosyal ve kültürel hayatın normalleştirilmesi sürecine katkıda bulunacağını ifade eden Akgün, ''Festival 17 yıldan beri, dünya kültürlerini ve dünya gençlerini İstanbul Büyükçekmece'de buluşturmaktadır. Bugüne kadar dünyanın hemen her ülkesinden festivale katılan on binlerce genç Büyükçekmece'den tüm dünyaya sevgi, barış ve dostluk mesajları vermiştir. Bugün buna her zamankinden daha fazla ihtiyacımız olduğunu görmekteyiz." diye konuştu.

37 ülkeden bin 100 sanat elçisinin festivale katıldığını belirten Akgün, şöyle devam etti:

''Festivale katılan dünya gençliği Atatürk Anıtı önünde 'Yurtta barış, dünyada barış', 'Sevgi birbirimize, barış hepimize', 'Sanat sevgiyle, kültürler dostlukla buluşuyor' pankartları taşıyacak.​ Bu akşam Büyükçekmece Kordonboyu'nda festivale katılacak tüm ülkelerin gençleriyle Büyükçekmece halkı ve ülkemizin dört bir tarafından gelmiş sanat elçileri barış ve kardeşlik yürüyüşü gerçekleştirecek. Festivalin resmi açılışı 1 Ağustos Pazartesi akşamı 21.00'de Büyükçekmece Kemal Sunal Amfi Tiyatrosunda yapılacak. Ülkemizin birlik, beraberlik ve kardeşliğini temsil etmek için ilçe kaymakamı, festival komitesi başkanı, belediye meclisi parti grup başkanları, siyasi parti ilçe başkanları ile hep birlikte festival meşalesini yakacağız."

Demokrasi nöbetlerine katkı amacıyla "Egemenlik ve Demokrasi Konserleri" düzenleme kararı da aldıklarını dile getiren Hasan Akgün, sözlerini "Çünkü egemenlik kayıtsız şartsız milletindir. Karanlığa asla teslim olmayacağız. Yaşasın demokrasi, yaşasın Cumhuriyet. Konserlerde hep beraber bunları haykıracağız." diye tamamladı.