ANKARA (AA) - GÜLŞEN ÇAĞATAY - Yabancı Sermayeli Enerji Yatırımcıları Derneği Başkanı Mario Diel, Fetullahçı Terör Örgütü'nün (FETÖ) darbe girişimi sonrasında da Türkiye'de enerji yatırımlarının hız kesmeden devam edeceğini belirterek, "Bu süreci en az zararla atlatarak yatırımlara devam edilmesi gerekiyor. Türkiye’deki uluslararası sermaye ve enerji yatırımcıları devletin atacağı adımları desteklemeli." dedi.

Diel, FETÖ'nün darbe girişimi sonrasındaki ekonomik sürece ilişkin, AA muhabirine değerlendirmelerde bulundu.

Türkiye'yi iyi tanıdığını ve ülkenin potansiyelinin farkında olduğunu dile getiren Diel, "Bu olaylardan sonra Türkiye gücünden hiçbir şey kaybetmeden yoluna devam edecek, bölgesel rolü daha da güçlenecek." değerlendirmesinde bulundu.

Türkiye'nin bölgesinde enerji piyasalarının yükselen yıldızı olduğunu ifade eden Diel, "Türkiye'de enerji yatırımları hız kesmeden devam edecek. Bu süreci en az zararla atlatarak yatırımlara devam edilmesi gerekiyor, Türkiye’deki uluslararası sermaye ve enerji yatırımcıları, devletin atacağı adımları desteklemeli. Türkiye, dünyanın en hızlı büyüyen enerji pazarlarından biri olmaya devam ediyor." diye konuştu.

Diel, dünyada kanıtlanmış petrol ve doğalgaz rezervlerinin yüzde 70’inden fazlasına sahip ülkelere komşu olan Türkiye'nin, küresel enerji arz-talep bağlantılarının sağlanmasında önemli rol üstlendiğini vurguladı.

- Rusya ve İsrail adımları önemli

Türkiye'nin Rusya ve İsrail ile normalleşme sürecine girmesinin son derece önemli olduğunu belirten Diel, "Türkiye'nin, Rusya ve İsrail ile oluşturacağı yeni dönem, büyük enerji projelerinin yeniden canlanmasını sağlayacak ve enerji sektörü için yeni bir başlangıç olacak." dedi.

Diel, "Rus uçağının düşürülmesinden sonra nükleer santral projesine (Akkuyu NGS) bazı firmaların talip olduğu bilgisi gelmişti, ancak bu projenin doğal partneri Rusya'dır. Projeyi onun bitirmesi gerektiğini düşünüyorum. Şimdi durdurulan projelerin yeniden hayata geçirilme zamanı." ifadesini kullandı.

Mario Diel, Türkiye'nin bu ülkelerle normalleşme çabalarının sadece enerji sektöründe değil, turizm ve gıda sektörlerinde de olumlu yönde değişimleri beraberinde getireceğini söyledi.