Türkiye Ekonomi Bakanlığı verilerine göre bu yılın ilk yarısında Avrupa Birliği (AB) ülkelerinden giren nakit sermaye geçen yılın aynı dönemine göre neredeyse 2 milyon dolar düşüş gösterdi. Ancak Asya ülkelerinden giren nakit sermaye neredeyse 3 kat artarak 1 milyar 668 milyon dolara ulaştı.

Verilere göre bu yılın ilk yarısında Türkiye’ye 6 milyar 327 milyon dolar net doğrudan uluslararası yatırım girişi gerçekleşti. Uluslararası sermaye girişi geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 17,2 azalarak, 4 milyar 356 milyon dolara geriledi.

Türkiye’ye yapılan doğrudan sermaye yatırımlarında AB ülkeleri yine birinci sırayı korudu. AB ülkelerinin toplam sermaye girişindeki payı geçen yılın ilk yarısına kıyasla yüzde 69,9’dan yüzde 40,1’e geriledi. Başka bir değişle geçen yıl 3 milyar 682 milyon dolar olan AB ülkeleri kaynaklı sermaye girişi, bu yılın ilk yarısında 1 milyar 750 milyon dolara düştü.

AB ülkeleri arasında başı 586 milyon dolarlık yatırımla Hollanda çekerken, bu ülkeyi 262 milyon dolarla İngiltere, 173 milyon dolarla da Almanya izledi. AB hariç diğer Avrupa ülkeleri kaynaklı sermaye girişi de 862 milyon doları buldu.

AB ülkeleri ile ilgili bu gelişmeye nazaran Asya ülkelerinden yapılan yatırımların da arttığı gözlemlendi. Geçen yılın ilk yarısında 631 milyon dolar olan Asya kaynaklı nakit sermaye girişi, bu yılın aynı döneminde 1 milyar 668 milyon dolara yükseldi. Bu şekilde uluslararası doğrudan yatırım sermaye girişlerinde Asya ülkelerinin payı geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 12’den yüzde 38,3’e çıkmış oldu.

Körfez ülkelerinin 406 milyon dolar, diğer Yakın ve Ortadoğu ülkeleri 292 milyon dolar yatırım yaptığı görülen verilerde diğer Asya kaynaklı yatırımların miktarını ise 966 milyon dolar olduğu belirtildi.

Geçen yılın ilk yarısında gelen 141 milyon dolar tutarındaki ABD kaynaklı doğrudan yatırım sermaye girişi ise bu yılın ilk 6 ayında 76 milyon dolara geriledi.